Positie Catalaanse regiopresident onzeker door dwarsliggende CUP

Een stemming over steun aan de Catalaanse regiopresident Artur Mas is zondagavond onbeslist geëindigd. Het is nu onduidelijk of Mas kan worden herbenoemd als aanvoerder van een regioregering die de afscheiding van Spanje van een Catalaanse staat moet bewerkstelligen.

Steven Adolf
De Catalaanse regiopresident Artus Mas. Beeld epa
De Catalaanse regiopresident Artus Mas.Beeld epa

Leden en sympathisanten van de radicale 'antikapitalistische antisysteembeweging' CUP kwamen er na langdurige discussies en drie stemmingen niet uit: de laatste stemming eindigde met 1.515 stemmen voor en 1.515 tegen steun aan Mas.

Met deze uitslag is het de vraag of er tijdig een regioregering kan worden gevormd. Zo niet, dan zullen de Catalanen in maart opnieuw naar de stembus moeten om een regioparlement te kiezen. Bij de regionale verkiezingen van september, waarin de afscheiding van de Spaanse staat door de nationalistische partijen tot inzet werd verklaard, haalde het afscheidingsblok geen meerderheid. De steun van de CUP was de enige mogelijkheid om die wél te verkrijgen.

De drieduizend 'aanhangers en sympathisanten' van de verschillende antikapitalistische en anarchistische bewegingen die de CUP vormen, bleken gistermiddag na drie uur vergaderen en ruim veertig interventies niet in staat in een eerste stemming een absolute meerderheid te krijgen over de vraag of ze de scheidende regiopresident Mas in het zadel willen helpen. Met een klein verschil, dat ook in de tweede stemming werd gehandhaafd, werd de steun verworpen. Een derde stemming, waarin een enkelvoudige meerderheid voldoende was, eindigde dus onbeslist.

Kritiek en hoon

Voorstanders van de steun betoogden dat voor 'een historische kans' op de vorming van een eigen Catalaanse staat alles moest wijken. Tegenstanders verwierpen Mas echter vanwege zijn 'kapitalistische' opvattingen als lid van de Catalaanse burgerij, onder meer vanwege zijn bezuinigingen en het politieoptreden tegen aanhangers van de CUP.

Ook de golf aan corruptieaffaires in de partij van Mas en de familie van diens illustere leermeester Jordi Pujol wogen zwaar bij het verwerpen van Mas 'kandidatuur.

Dat de benoeming van de regio­president afhankelijk was van de stemming van de CUP kon in brede kring op kritiek en hoon rekenen. 'Het lot van miljoenen Catalanen ligt in handen van een paar duizend CUP-leden', aldus een commentaar.

Er werd gesproken van de 'Catalaanse sovjet' waaraan Mas zichzelf onderwierp. Mas wordt ervan beschuldigd werkelijk alles te doen om zijn politieke hachje te redden. Eerder al leidde het optreden van de regiopresident tot het uiteenvallen van zijn partijcombinatie. Bij de verkiezingen voor het nationale parlement van vorige week tuimelde de partij van Mas naar de vierde plek in Catalonië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden