Portugezen krijgen loten bij de kassabon

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - Portugal gaat dure auto's en misschien ook geldprijzen verloten onder consumenten die kassabonnen verzamelen. Het land hoopt zo de btw-inkomsten voor de schatkist op te vijzelen.

De Portugese regering heeft het plan afgekeken van onder andere Slowakije, Puerto Rico en de Braziliaanse stad São Paulo. Daar kunnen burgers al langer prijzen winnen met kassabonnen die tevens dienst doen als loten. De regering geeft consumenten daarmee een prikkel om in winkels en horecagelegenheden 'wit' te betalen.

In landen met een zwakke overheid, zoals Portugal, wordt relatief veel belasting ontweken. Volgens een schatting zou de zwartgeldeconomie ongeveer 27 procent van het Portugese bruto binnenlands product bedragen. Veel transacties worden aan de kassa niet geregistreerd. Ondernemers geven bij de fiscus veel lagere inkomsten op dan hun verdiensten. De prikkel de btw te ontduiken werd sinds 2011 sterker omdat Portugal toen het tarief verhoogde van 20 naar 23 procent.

Het Zuid-Europese land staat onder zware druk de belastinginkomsten te verhogen. Portugal staat net als Griekenland onder curatele van EU en IMF.

De centrumrechtse Portugese regering wil vanaf april wekelijks een of meer dure auto's (Mercedessen, Rolls- Royces) verloten onder consumenten die winkeliers dwingen een kassabon te verstrekken. De klant moet bij het afrekenen zijn burgerservicenummer opgeven, de unieke individuele code waaraan de overheid iedere burger kan herkennen. Dat nummer is tevens het lotnummer. Voor elke keer dat iemand zijn nummer laat registreren, wordt één lot toegekend.

Omdat Portugezen dol zijn op loterijen, denkt de regering dat dit veel effect sorteert; een stijging van het aantal btw-afdrachten van 50 procent is genoemd.

Maar dat lijkt nogal ambitieus. Argentinië introduceerde een vergelijkbare belastingloterij in 1997, maar daar had de loterij alleen in het begin merkbaar effect. De kleine kans een prijs te winnen in de loterij weegt voor veel consumenten niet op tegen het voordeel dat ze hebben als ze kopen in bedrijven die zich zwart laten betalen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden