Portugese regering in moeilijkheden

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM - De toekomst van de Portugese minderheidsregering van premier José Socrates hangt aan een zijden draad. Socrates liet maandag weten af te treden als een in het vooruitzicht gesteld pakket extra bezuinigingen niet wordt aangenomen. De centrum-rechtse oppositieleider Pedro Passos Coelho heeft echter al laten weten woensdag in het parlement tegen de extra besparingen te zullen stemmen.


Volgens Passos Coelho is een vierde serie bezuinigingen in 11 maanden tijd duidelijk te veel van het goede. De oppositieleider eist dat de Portugese regering de besparingsmaatregelen aanpast, in ruil voor steun van zijn PSD. Ook andere oppositiepartijen vinden dat louter extra snijden in de uitgaven Portugal niet uit de financiële problemen zal halen.


Premier Socrates geeft vooralsnog geen krimp. De op 11 maart aangekondigde extra bezuinigingen zijn volgens de socialistische regeringsleider nodig om het overheidstekort terug te dringen tot 4,6 procent van het bruto binnenlands product.


Het mes gaat onder meer in de uitgaven voor gezondheidszorg en sociale voorzieningen. Daarnaast worden infrastructuurprojecten op de lange baan geschoven. Ook wil de regering de arbeidsmarkt aanpakken, onder meer door ontslagvergoedingen aan banden te leggen en de duur van werkloosheidsuitkeringen te beperken. Zo moet het overheidstekort dalen tot 3 procent van het bbp in 2012 en 2 procent in 2013.


Volgens het dagblad Publico zou Socrates nog de steun van de oppositie hopen te verwerven voordat donderdag een belangrijke top van de Europese Unie begint. 'Ik zou zeggen dat de val van de regering waarschijnlijk is, hoewel niet onvermijdelijk - waaruit blijkt dat er weinig ruimte is voor onderhandelingen', aldus de Portugese politicoloog Antonio Costa Pinto.


Een val van Socrates' minderheidsregering zou de gang van Portugal naar het Europese noodfonds en het IMF bespoedigen. Veel financieel analisten gaan er echter al van uit dat die stap, in navolging van Griekenland en Ierland, onvermijdelijk is.


Portugal staat al maanden onder zware druk van de financiële markten. Door de toegenomen vrees dat het Zuid-Europese land zijn schulden niet kan betalen, is de rente op de Portugese staatsleningen opgelopen tot een onhoudbaar niveau. Bij het huidige niveau zou Portugal ruim 4,5 procent meer rente moeten betalen op tienjarige staatsleningen dan Duitsland.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden