Portugese perikelen

Een beroep op Brussel lijkt onvermijdelijk, nu het nooddruftige Portugal ook in een regeringscrisis is beland.

Van de 27 regeringsleiders die gisteren in Brussel arriveerden voor de Europese top, liep er één op voorhand rond met een ongelukkig gezicht: de Portugese premier José Sócrates. Daags ervoor had het parlement in Lissabon zijn nieuwe bezuinigingspakket verworpen. Hierna stond hem niets anders te doen dan het ontslag van zijn linkse (minderheids-)regering aan te bieden.

De regeringscrisis brengt Portugal in een zeer penibele situatie. Nu de bezuinigingen zijn afgewezen door de verenigde oppositiepartijen, valt er vrijwel niet te ontkomen aan het inroepen van Europese financiële steun om een bankroet te voorkomen. Leningen op de vrije markt zijn vrijwel niet meer te betalen: de koers van de Portugese staatsobligaties is gestegen tot boven de 8 procent.

Maar wie moet met Europa (en het Internationaal Monetair Fonds) gaan onderhandelen over een reddingsoperatie? Vanwege zijn demissionaire status is de armslag van Sócrates beperkt. Maar een alternatief is niet zo snel voorhanden. De Portugese grondwet schrijft voor dat verkiezingen op z'n vroegst pas over twee maanden mogen worden gehouden.

Blijft over een interimcoalitie van Sócrates' PSP en de voornaamste oppositiepartij, de centrum-rechtse PSD. Maar dan zal de PSD haar bezwaren tegen het bezuinigingspakket dat ze nu heeft verworpen, voor een groot deel moeten inslikken. Want of Lissabon nu wel of niet een beroep doet op het Europese noodfonds, aan pijnlijke ingrepen valt domweg niet te ontkomen. Die ingrepen kunnen slechts in beperkte mate worden voorzien van een linkse of een rechtse kleur.

Het geeft te denken dat de Portugese politici, geconfronteerd met zo'n grote crisis, niet in staat zijn over hun schaduw heen te springen en hun partijpolitieke twisten te staken. Het geeft ook aan dat budgettaire verordeningen uit Brussel nog op veel barrières in de politieke praktijk van Europa zullen stuiten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden