Portugese arbeiders aan A2 krijgen slechts deel terug

De zeventig Portugezen die werken aan de A2-tunnel bij Maastricht krijgen slechts een deel van hun ingehouden loon terug van Avenue2, het consortium van Strukton en Ballast Nedam dat verantwoordelijk is voor de bouw. Dat maakte Avenue2 dinsdag bekend. Volgens FNV Bondgenoten verbreken de aannemers daarmee hun belofte.

AMSTERDAM - Na ophef over de werkomstandigheden van de arbeiders stelde de 'Stuurgroep A2 Maastricht', een groep opdrachtgevers waaronder de provincie Limburg, eerder een onderzoekscommissie in. Die concludeerde dat onderaannemer Rimec maandelijks onterecht 968,75 euro van het bruto maandsalaris van de Portugese arbeiders inhield. Na aandringen van de stuurgroep betaalt Avenue2 het deel van de lonen bedoeld voor huisvesting, ruim 400 euro, terug. Zij zegt dat te doen uit 'maatschappelijke verantwoordelijkheid.' Omdat de rechter een kort geding met de werknemers in het voordeel van Rimec besliste, zag Avenue2 'geen enkele juridische verplichting om het verleden te corrigeren'.


Met de ingehouden lonen over 2012 en 2013 werden onder andere de huisvestingskosten van de Portugese arbeiders betaald. Rimec reserveerde de overige 525 euro voor een jaarlijkse retourvlucht naar Portugal en lokale transportkosten. De ophef ontstond toen bleek dat de arbeiders gehuisvest waren in slooppanden naast de A2, ingericht met kringloopmeubels. De commissie concludeerde in haar rapport ook dat de bouw-cao mogelijk geschonden was, maar dat er geen sprake was van uitbuiting, zoals FNV stelde.


'Eerst beloofde Avenue2 alle kosten te vergoeden, toen alleen de huisvestingskosten. Het is een mager gebaar', reageert Ron Sinnige van FNV Bouw. De hoge kosten voor lokaal transport zijn volgens FNV bovendien merkwaardig, omdat de arbeiders 'pal naast de bouwplaats wonen'. FNV wil dat de arbeiders behalve voor alle ingehouden lonen ook gecompenseerd worden voor de schending van de bouw-cao.


Een woordvoerder van Avenue2 ontkent dat is beloofd om alle kosten terug te betalen. 'Wij hebben alleen gezegd dat we de huisvestingskosten zouden dekken, omdat daar onduidelijkheid over bestond.' Het consortium vindt dat de andere ingehouden kosten niet onder de bouw-cao vallen. 'Daar gaan wij niet over', aldus de woordvoerder. De 'Stuurgroep A2 Maastricht' legt zich neer bij het besluit van de aannemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden