Portugal mag toch doorgaan met omstreden kunstveiling Joan Miró

De Portugese regering gaat een verzameling schilderijen van de Spaanse surrealistische kunstenaar Joan Miró verkopen die publiek bezit werd toen een Portugese bank in 2008 werd genationaliseerd. De regering hoopt hiermee een deel van het geld terug te verdienen dat was gemoeid met de redding van de bank.

Redactie
Schilderijen van de Spaanse surrealist Joan Miro bij veilinghuis Christie's in Londen. Beeld reuters
Schilderijen van de Spaanse surrealist Joan Miro bij veilinghuis Christie's in Londen.Beeld reuters

Het gaat totaal om 85 werken van Miró. De totale waarde wordt op zo'n 36 miljoen euro geschat. De opbrengst van de veiling vloeit in de Portugese staatskas. Onder meer de schilderijen Peinture, Toile brulée 3 en Femmes et oiseaux gaan bij veilinghuis Christie's in Londen onder de hamer. Laatstgenoemd werk, uit 1968, heeft een richtprijs van ongeveer 7 miljoen euro.

De veiling, die gepland staat voor vandaag en morgen, is niet onomstreden. De Socialistische Partij, die in de oppositie zit, diende een verzoek in om de verkoop te blokkeren. Een Portugese rechter wees dit verzoek vandaag af.

Investering voor BPN
In 2008 kreeg de Portugese staat de werken (schilderijen, collages, tekeningen, gouaches, grote doeken en een beeldhouwwerk) bij toeval in bezit, nadat ze de bank Banco Português de Negócios (BPN) voor 1,8 miljard euro nationaliseerde. De bank had de collectie twee jaar eerder voor 34 miljoen euro van een gepensioneerde Japanse zakenman gekocht. Niet omdat de top van de bank grote bewonderaars van Joan Miró waren, maar louter als investering.

In Portugal ontstond protest tegen de 'culturele uitverkoop' van de Miró-verzameling. Initiatiefnemer van het verzet, Carlos Cabral Nunes, zei de veiling 'volslagen waanzin' te vinden. 'Het is een van de belangrijkste collecties van Miró ter wereld. Ter vergelijking: het gaat om ongeveer een derde van het totale aantal schilderijen dat de Fundació Joan Miró in Barcelona bezit. Je bent gek als je dat zomaar wegdoet.'

'Ik vind de collectie niet van groot belang voor Portugal', zei de Portugese staatssecretaris van Cultuur, Jorge Barreto Xavier, eerder over de kunstveiling. 'Op dit moment heeft Portugal het geld hard nodig. We zitten met een fors begrotingstekort. Iedereen, ook wij van de cultuursector, moet een steentje bijdragen.'

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden