Portret Máxima geweerd uit rechtbank

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERS

AMSTERDAM - Koning Willem-Alexander is drie maanden staatshoofd, maar nog lang niet in alle rechtszalen en raadszalen hangt zijn staatsieportret. In de Haagse rechtbank is zijn portret onlangs zelfs verwijderd. Op verzoek van de rechters. Zij stoorden zich aan koningin Máxima die aan zijn zijde stond. Volgens de rechters mag alleen het staatshoofd over hun schouders meekijken, en niemand anders.

Voorheen spraken rechters recht 'in naam des konings'. Die bepaling is bij een grondwetswijziging in 1983 geschrapt, omdat de rechterlijke macht onafhankelijk is. De traditie van het staatsieportret bleef echter in veel rechtbanken bestaan. Het wordt gezien als een 'goed gebruik', aldus de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). De komst van de nieuwe koning is voor rechtbanken en gerechtshoven niettemin aanleiding om nog eens naar die gewoonte te kijken.

Uit een rondgang van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat de meeste rechtbanken en gerechtshoven afgelopen maanden ervoor hebben gekozen om de traditie te handhaven. De overgrote meerderheid koos voor een portret van Willem-Alexander moederziel alleen. Sommige hebben nog geen keuze gemaakt, en er zijn zelfs plaatsen waar verdachte, verdediging en publiek aankijken tegen een witte vlek of een portret van Beatrix.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft drie staatsieportretten vrijgegeven, twee van Willem-Alexander en één samen met Máxima. Het is aan de organisatie om een keuze te maken, stelt de RVD. Overigens konden rechtbanken onder het koningschap van Beatrix ook kiezen uit een portret van haar alleen of een met prins Claus.

Er zijn nóg meer smaken in de Nederlandse rechtszaal. De rechtbank Amsterdam heeft helemaal geen portret van de nieuwe koning opgehangen. Of dat alsnog gaat gebeuren, is de vraag. Wel hangen er nog portretten van de voormalige koningin. Een keuze van de kunstcommissie, niet zozeer vanwege de symboliek, zegt een woordvoerder.

In sommige raadszalen van gemeentehuizen hangt ook nog geen nieuwe koning. Zo wachten diverse gemeenten, zoals Drimmelen, nog kalm op de creaties van eigen inwoners. Die hebben ze liever aan de muur dan een officieel staatsieportret.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden