Portobello met ui, biet en gorgonzola

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: portobello met ui, biet en gorgonzola. Barbecue-gerecht voor 5 á 6 portobello's.

Beeld Pay-Uun Hiu

Mijn tante ging haar 80ste verjaardag vieren met een weekend op de camping en een grote barbecue. Als cadeau had ze maar één wens: helemaal niets te hoeven regelen voor het eten en drinken. Dat was ook echt niet nodig, want mijn nichtje heeft niet voor niets jarenlang ervaring als tv-producent. We kregen een groepsmail met een draaiboek waarin alles tot en met de laatste borrelnoot was ingedeeld. Ik vond mezelf terug bij 'een vegetarisch alternatief voor de bbq'.

Ai. Het leek me zo'n fijne bijkomstigheid als vegetariër verlost te zijn van de barbecue. Ik heb voor zulke gelegenheden uitstekende pasta-, quinoa- of couscoussalades paraat. Of desserts met drank en fruit, of taarten. Maar iets wat op zo'n smerig rooster half verkoold en half gaar voor lekker door moet gaan, is niet mijn sterkste kant.

Het was natuurlijk mijn eer te na daar niet iets op te verzinnen. Goed barbecuen is vooral goed voorbereiden. Het garen op de bbq en de houtskoolsmaak zijn eigenlijk niet meer dan de finishing touch. Het echte werk gebeurt toch in de keuken. Zeker als het om vegetarisch eten gaat, want groentespiezen waar verder niets mee is gedaan, blijven altijd een beetje zielig. Een goede marinade doet wonderen en anders is vullen de remedie. Bijvoorbeeld portobello's met biet, gorgonzola en - met dank aan de site gevuldeportobello.nl - gekaramelliseerde rode ui.

Bereiding

Pel en halveer de uien en snijd ze in dunne ringen. Bak ze in boter op matig vuur tot ze zacht en mooi gebruind zijn (ca. 10 min.). Borstel ondertussen de portobello's schoon, snijd voorzichtig de steel eruit en hol ze verder uit met een lepel. Roer de suiker door de uien, laat ze even karamelliseren en voeg dan een scheut wijn toe. Laat even verdampen. Bak de zeer klein gesneden blokjes biet en de stukjes uit de portobello's mee tot alles goed doorgewarmd is. Roer op het laatst de stukjes pecannoot en de bieslook of peterselie mee. Breng op smaak met zout en peper. Vul de hoeden en dek ze af met de gorgonzola. Leg er een halve pecannoot op als decoratie.

Warm de bbq op, leg een velletje aluminiumfolie op het rooster en vet het in met olie en leg de portobello's erop tot de kaas gesmolten is en de hoeden goed geroosterd zijn. Ze kunnen ook tien minuten in een voorverwarmde (180 graden) oven.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

5 grote of 6 kleinere porto bello's
3 rode uien
30 g (room)boter
2 rode bieten, gekookt en brunoise gesneden
1 eetl. bruine basterdsuiker of gembersiroop
scheutje rode wijn
50 g pecannoten in stukjes plus 6 halve pecannoten
20 g bieslook of peterselie, fijngehakt
zout en peper
150 g gorgonzala cremosa
olie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.