Portefeuilles

DE touwtrekkerij om de posten in het eerste kabinet-Balkenende zegt veel over de conservatieve koers die het gaat varen. De ploeg van Balkenende lijkt niet rijk aan bestuurlijke ervaring en politiek toptalent....

Binnenlandse Zaken (coördinatie politie) en Financiën (aflossen staatsschuld) waren het meest in trek. LPF en VVD hebben hierom een keihard gevecht geleverd, met de laatste als winnaar. Beoogd minister Hoogervorst maakte geen indruk als staatssecretaris van Sociale Zaken, en is dus geen partij voor VVD-leider Zalm, die Financiën op zijn duimpje kent.

Binnenlandse Zaken gaat ook naar de VVD (VROM-staatssecretaris Remkes wordt genoemd), en daarmee de eindverantwoordelijkheid voor de korpsbeheerders. De LPF levert een minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, een hoofdpijnportefeuille. Vanwege haar verkiezingscampagne kan de LPF die post natuurlijk niet weigeren. Maar het is de vraag wat er terechtkomt van Fortuyns ambitie Nederland op slot te doen.

Ontwikkelingssamenwerking en Ruimtelijke Ordening & Milieu wilde niemand hebben. Het eerste ministerschap wordt opgeheven. Hoewel het budget op peil blijft, wordt het voor het CDA moeilijk zich met een staatsecretariaat progressief te profileren.

Dat geldt nog sterker voor VROM. Droomkandidaat Van Geel geldt als aanvoerder van de linkervleugel van het CDA. Lang was hij kroonprins, maar als staatssecretaris haalt hij niet eens de ministerraad. Ook het fractievoorzitterschap gaat aan zijn neus voorbij.

De vooruitstrevende kandidate Ross werd voor die machtspositie gepasseerd door de goevernementele Verhagen. Premier Balkenende zal weinig last van hem hebben, wat het dualisme niet ten goede komt.

De buitenlandhoek wordt gereserveerd voor goedmakertjes. Gevallen CDA-leider en oud-diplomaat De Hoop Scheffer wordt minister van Buitenlandse Zaken. VVD-bliksemafleider Kamp grijpt naast zijn hobby migranten en wordt getipt voor Defensie.

Het CDA levert met vakbondsman De Geus (genoemd voor Sociale Zaken) en Van der Hoeven (Onderwijs) geen zwaargewichten. Alleen Donner (Justitie), mentor van Balkenende, informateur en man van de WAO-doorbraak, heeft zich als ervaren bestuurder bewezen.

Namens de LPF gaan ondernemer Pieper (genoemd voor Economische Zaken) en econoom Bomhoff (Volksgezondheid) voor vuurwerk zorgen. Zij staan meer bekend als breekijzers dan als bruggenbouwers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden