Porsche voor 65-plussers

Een gerucht: Porsche gaat een auto maken voor vutters, voor 65-plussers. Zo althans wordt het gerucht hier en daar vertaald....

De bron van het gerucht is de Fi nan cial Times Deutschland, die zich baseert op toeleveranciers van onderdelen. Die kregen van Porsche te horen dat ze zich moeten voorbereiden op een forse productieverhoging. Porsche gaat niet in op het gerucht.

Al tientallen jaren bouwt de Duit se sportwagenfabrikant de 911. Het is de enige echte Porsche, volgens de liefhebber. Rauw en puur, gebouwd voor topprestaties, het ijkpunt voor de concurrentie. De 911 borduurt voort op de 356, het model waarmee filmster James Dean (Re bel without a cause) onsterfelijkheid verwierf door er op jeugdige leeftijd per ongeluk mee om het leven te komen.

Naast de 911 (vanaf ruim 100.000 euro) heeft Porsche sinds enkele jaren de wat gedweeër ogende Boxster, die ruim de helft kost. Porsche-baas Wiedeking zei bij de introductie dat dit model zich richt op berijders van gemiddeld 35 jaar, terwijl die van de 911 gemiddeld 45 zijn.

In dit licht bezien zijn de geruchten niet zo vreemd. Iemand van boven de 60 die in zijn 911 stapt, biedt een verre van rebelse aanblik. Hij verstoort de harmonie tussen mens en machine. Dat voelt hij zelf ook wel, maar hij wil het merk trouw blijven. Hij wordt verscheurd. Dan doet zich de behoefte gevoelen aan een Porsche voor de levensavond. Krachtig gemotoriseerd, dat nog wel, maar meer limousine-achtig. Echte stoelen achterin, een bagageruimte waar ook iets in kan, vering die veert. En toch een sportief imago.

In een ander licht mogen de geruchten evenmin verbazen. Wie twee jaar geleden had gezegd dat Porsche met een terreinauto zou komen, was gek verklaard. Toch komt die auto er, want dit type, de suv, is onbegrijpelijk populair. In de loop van het jaar wordt hij onthuld. Porsche doet geheimzinnig. Foto's komen pas rond dit tijdstip. Een plaatje van de naam achterop mogen we wel al zien: Cayenne. Als het imago van Porsche een terreinauto aankan, kan er meer. De eerste babyboomers lopen tegen de 60. De Porsche voor de derde levensfase moet opschieten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden