Porcel, Barnard en een biografie van de Rijn

Een roman van de Catalaanse grootheid Baltasar Porcel, een dichtbundel van Benno Barnard, een biografie van de Rijn en andere net verschenen titels.

Redactie
null Beeld
Beeld

Niet een van de 240 fabels die Jean de La Fontaine publiceerde in 1675 en 1693, heeft hij zelf bedacht, want hij baseerde zich op Grieken, Romeinen en auteurs uit het Midden-Oosten, Italië en Frankrijk. Toch geldt hij als vernieuwer, schrijft vertaler Marietje d'Hane-Scheltema in het nawoord van Fabels, een keuze uit een kwart van de productie, geïllustreerd door Floris Tilanus. De vorm was nieuw: spreektaal in dichtvorm. Dit is 'De analfabeet en de bibliofiel': 'Een ongeletterde ziel/ erfde een duur manuscript/ en schonk dat dure bezit/ aan buurman Bibliofiel./ Hij zei: 'Geef mij maar wat poen,/ daar kan ik wat leuks mee doen.''

La Fontaine Van Oorschot, euro 19,99. Beeld
La Fontaine Van Oorschot, euro 19,99.Beeld

Voor haar eerste roman, Zeven pogingen om een geliefde te wekken (2013) werd Ineke Riem genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. De opvolger heet Rauw hart en handelt over een kunsthistoricus die in een Frans landhuis onderzoek doet en onder anderen in contact komt met het jonge natuurmeisje Does. Als appendix levert Riem de single- en lp-collectie van Does, met de jaren-tachtighelden A-ha, Culture Club, Queen, Diana Ross en Wham!.

Ineke Riem De Arbeiderspers, euro 19,99

Een van de laatste romans van de invloedrijke Catalaanse grootheid Baltasar Porcel (1937-2009) is De Keizer of het oog van de storm uit 2001, nu vertaald door Frans Oosterholt. Na de eerste nederlaag van Napoleon in 1808 werden de verslagen Franse soldaten ingescheept naar het minuscule eiland Cabrera. Porcel over zijn roman: 'Ik stelde me voor hoe zo'n idyllische plek het eerste concentratiekamp van de mensheid had kunnen worden.'

Baltasar Porcel MKW, euro 22,50. Beeld
Baltasar Porcel MKW, euro 22,50.Beeld

In zijn nieuwe bundel Het trouwservies herdenkt Benno Barnard (1954) zijn vader Willem Barnard, 'a.k.a. Guillaume van der Graft)', en zijn dochter Anna Barnard die in december 2016 omkwam bij een verkeersongeluk. Het hier opgenomen gedicht 'Voor een geadopteerde dochter' schreef Barnard twee jaar eerder, toen Anna 'alweer zestien' was. Hij heeft geaarzeld of hij het moest opnemen, zoals hij zelf meedeelt, om te besluiten 'dat weinig meer was dan niets'.

Benno Barnard Atlas Contact, euro 21,99

Liefhebbers hebben de oorspronkelijke Privé-domeindeeltjes uit de jaren zeventig, waarin journalist, schrijver, ziekenverzorger en matroos Konstantin Paustovski (1892-1968) vertelt over zijn jeugd in het tsaristische Rusland, over de Oktoberrevolutie en over wat daarna komt, natuurlijk kaarsrecht in hun kast staan. Maar voor wie zijn werk nog niet kent, of de zes deeltjes waarin Paustovski nog Paustovskij heet bij de zoveelste boedelscheiding jammerlijk is kwijtgeraakt, brengt Van Oorschot het werk nu uit in de Russische Bibliotheek, in de oorspronkelijke vertaling van Wim Hartog. Verhaal van een leven deel 2 ligt deze week in de winkel en bevat Begin van een onbekend tijdperk en Tijd van de grote verwachtingen.

Konstantin Paustovski Van Oorschot, euro 39,99

Waar zouden we zijn zonder de Rijn? Dat dacht journalist Martin Hendriksma ook, en hij trok de hele rivier langs, van de bron bij de Zwitserse Gotthardpas naar de monding in de Noordzee, om De Rijn - Biografie van een rivier te schrijven. Onderweg verzamelde hij verhalen, anekdotes en weetjes; hij dronk uit de rivier, bezwom en bevoer haar, fietste en jogde langs de oevers. Hendriksma: ''t Is altijd anders', kalkte een Rijnbewoner voorbij Zwammerdam op de muur van zijn dijkhuis. Beter dan in deze woorden kon je de rivier niet treffen.'

Martin Hendriksma De Geus, euro 24,99. Beeld
Martin Hendriksma De Geus, euro 24,99.Beeld

Natuurlijk kun je komend weekend prima door de regen naar de bioscoop om Blade Runner 2049 te zien; onze Berend Jan Bockting prees donderdag het sterke spel, de nadruk op sfeer en spanning tegenover actie, het surrealistisch decor et cetera en gaf de film vijf vette sterren. Maar je kunt óók lekker binnenblijven, met een zak drop en een potje thee, en het boek Blade Runner lezen. Onder die titel bracht uitgeverij Lebowski de nieuwe vertaling (door Irving Pardoen) uit van Do Androids Dream of Electric Sheep?, het boek uit 1968 van sciencefictionauteur Philip K. Dick. De film Blade Runner uit de jaren tachtig is erop gebaseerd.

Philip K. Dick Lebowski; euro 19,99.

Hoe zouden naties de leefwereld moeten inrichten zodat er geen burgers het slachtoffer worden van een globaliserende wereld, en hoe kunnen die samenlevingen 'open' blijven, op de manier die filosoof Karl Popper in 1945 voorstelde? Die vraag legden filosofen Frank Meester en Coen Simon voor aan oud-politica Femke Halsema (GroenLinks), die haar antwoord formuleert in Nergensland, de zevende aflevering van hun serie Nieuw Licht.

Femke Halsema Ambo Anthos, euro 10,00.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden