pop

*****..

WEERGALOOS OMLIJSTE RAPPER
Lupe Fiasco: Lupe Fiasco’s The Cool. Atlantic/Warner.

WEERGALOOS OMLIJSTE RAPPER
Eindelijk weer eens een echt goed Amerikaans hiphop-album: Lupe Fiasco’s The Cool. Want afgezien van American Gangster van Jay-Z is het in deze sector al een tijdje huilen met de pet op. Fiasco, een 25-jarige mc uit Chicago, verraste eind 2006 met Food & Liquor. Op deze grotendeels door Jay-Z geproduceerde plaat viel Fiasco op met een soepele rapstijl en krachtige teksten waarin straatclichés handig omzeild werden. Voor Lupe Fiasco’s The Cool heeft hij de zaken tekstueel nog ambitieuzer aangepakt, liet hij vooraf weten: maar liefst drie vertellers zijn door de rapper in het leven geroepen.

WEERGALOOS OMLIJSTE RAPPER
Knappe bol die ze weet te onderscheiden, maar de muzikale omlijsting is, met dank aan Fiasco’s maatje Soundtrakk, weergaloos. Soms jazzy als A Tribe Called Quest (Paris Tokyo), dan weer soulvol met een goed popgevoel (Superstar) en altijd ruim gesausd met strijkers en koortjes. Zonder dat het te gelikt wordt, want daarvoor rapt Fiasco domweg te sterk.

MET EEN SNUF KRAUTROCK
*****

MET EEN SNUF KRAUTROCK
Black Mountain: In The Future. Jagjaguwar/Konkurrent.

MET EEN SNUF KRAUTROCK
Dat In The Future zal de Canadese rockband Black Mountain niet echt menen, want op hun tweede plaat klinken ze vooral ouderwets. Het geluid is nog meer toegespitst op de klassieke hardrock van bands als Deep Purple en Black Sabbath, die knap wordt vermengd met de wat meer psychedelische sound van Pink Floyd en een snufje Krautrock uit de Can-school.

MET EEN SNUF KRAUTROCK
Wel had Black Mountain meer zorg aan de productie mogen besteden: die blijft vlak, waardoor de spanningsboog van de concerten ontbreekt. Zo zal het ruim zeventien minuten durende Bright Lights live beter werken, doordat de verschillen in dynamiek, waarin de aantrekkingskracht van de band voor een groot deel schuilt, dan meer tot hun recht komen.

MET EEN SNUF KRAUTROCK
Black Mountain klinkt hier als een band die vol enthousiasme zijn grote voorbeelden naspeelt. Anders dan op het podium blijven daarbij de hypnose en de magie uit.

FLUWEELZACHTE HYPNOSE
*****

FLUWEELZACHTE HYPNOSE
Hans-Joachim Roedelius & Tim Story: Inlandish. Grönland/Rough Trade.

FLUWEELZACHTE HYPNOSE
Een staat van hypnose wordt een enkele keer wel bereikt op de plaat Inlandish van Hans-Joachim Roedelius (een pionier van de Duitse elektronische muziek) en de Amerikaanse componist Tim Story.

FLUWEELZACHTE HYPNOSE
Roedelius tekent voor de fluweelzachte pianopartijen, ergens tussen klassiek, minimal en ambient, en Story levert aanvullende klanken op hobo, cello en elektronica. Ontregelende geluiden blijven op de achtergrond, maar geven toch een spannende lading.

FLUWEELZACHTE HYPNOSE
De melodieën zijn simpel, de experimenteerdrift die Roedelius’ werk in zijn bands Cluster en Harmonia typeert, ontspoort hier geen moment. Inlandish is betrekkelijk gewoon, maar erg mooi.

NEW WAVE MET HIGHLIFE
*****

NEW WAVE MET HIGHLIFE
Vampire Weekend: Vampire Weekend. XL Recordings/V2.

NEW WAVE MET HIGHLIFE
Na Yeasayer dient zich een tweede New Yorkse band aan die à la The Talking Heads ooit West-Afrikaanse gitaarmuziek in popsongs integreert. Op het vooraf gehypete debuutalbum sprankelt de highlife-muziek door haast anachronistisch aandoende new wave. Prijsnummer is Cape Cod Kwassa Kwassa, dat op het eerste gehoor klinkt als een persiflage op Paul Simons Graceland, maar sterk genoeg blijkt om op zichzelf te kunnen staan.

NEW WAVE MET HIGHLIFE
Vampire Weekend charmeert vooral door de lichte toon. Die is luchtig, dansbaar en opgewekt en staat ondanks de Talking Heads-referentie op zichzelf. Hier is een band de studio ingegaan met het idee: we gaan geen rockplaat maken, we maken een exotische gitaarpop-plaat. En die is erg leuk geworden.Gijsbert Kamer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden