pop

*****..

NIEUWE KANE MIST EIGEN IDENTITEIT
Kane: Everything You Want. Universal.

NIEUWE KANE MIST EIGEN IDENTITEIT
Alles zou anders worden op de nieuwe cd van Kane. Zanger Dinand Woesthoff is samen met zijn enige vaste bandlid Dennis van Leeuwen op zoek gegaan naar een nieuwe sound, want de galmende rock van voorheen kon wel enige vernieuwing gebruiken.

NIEUWE KANE MIST EIGEN IDENTITEIT
Dat kon zeker, want Kane ronkte altijd meer dan het rockte. Maar of Everything You Want – volgens een begeleidend schrijven ‘Kane’s rock ’n’ soul album’ – de grote artistieke vooruitgang is, valt te bezien. De sound is inderdaad veranderd, er wordt veelvuldig elektronica ingezet en producer Scott Jacoby doet nadrukkelijk zijn best Kane een breder geluid te geven.

NIEUWE KANE MIST EIGEN IDENTITEIT
Het klinkt allemaal goed, dat wel, maar ook anoniemer. Want waar de band nu voor staat wordt niet duidelijk. Het ontbreekt Kane aan een identiteit op deze plaat, die herinnert aan Pop van U2, hun minste plaat en het resultaat van een flinke identiteitscrisis.

NIEUWE KANE MIST EIGEN IDENTITEIT
Een keur een dure studiomuzikanten probeert ook hier te verhullen dat de songs nog altijd zeer mager zijn. Een pakkend liedje zit er opnieuw niet in. Woesthoff is nog altijd de man van de grote gebaren. Ook wanneer Woesthoff fluistert, schreeuwt hij de opgelegde emoties nog in de oren. Het ontbreekt Kane nog altijd aan waarachtigheid. Je hebt opnieuw het idee te luisteren naar een man die graag de grootste wil zijn, maar het ontbreekt aan echt eigen ideeën. Anonieme rockmuziek, met een gedateerd elektro-sausje, dat maakt Kane. Met soul heeft het niks te maken, die moet je voelen, die kun je niet veinzen.

HIPPER DAN MADONNA
*****

HIPPER DAN MADONNA
Santogold: Santogold. Lizard King/Munich.

HIPPER DAN MADONNA
De Amerikaanse Santi White was al te horen op Pretty Green, een van de leukste nummers op Mark Ronsons album Version. En op haar debuut als Santogold manifesteert ze zich in een klap als een van de meest oorspronkelijke popsterren van het moment.

HIPPER DAN MADONNA
Santogold is een erg feestelijke plaat waarop olijke 60’s pop, hiphop, new wave gitaren en zelfs baile-funk voorbijkomen, zonder dat het ook maar een moment gemanierd klinkt. Santogold is al vergeleken met M.I.A, maar die begeeft zich nadrukkelijker binnen dance. Santogold neigt veel meer naar pop en zelfs rock, met een bravoure die je onmiddellijk voor haar inneemt. De plaat ademt de vaak geïmiteerde, maar nooit geëvenaarde speelsheid van de eerste twee B-52’s platen uit en klinkt hipper en avontuurlijker dan Madonna op haar nieuwe plaat. Voor wie ook zo teleurgesteld is in recent werk van beiden biedt Santogold het alternatief. Een plaat om de ramen wijd bij open te zetten.

HET AVONTUUR LONKT VOORTDUREND
*****

HET AVONTUUR LONKT VOORTDUREND
Death Cab For Cutie: Narrow Stairs. Atlantic/Warner Music.

HET AVONTUUR LONKT VOORTDUREND
Vijf albums had de Amerikaanse gitaarband Death Cab For Cutie er voor nodig om de indie-status in te ruilen voor een plek in de hoogste regionen van de Amerikaanse albumlijsten. Plans uit 2005 zorgde voor de definitieve doorbraak, en samen met bijvoorbeeld Wilco en My Morning Jacket wordt de band inmiddels gezien als vooraanstaand in wat ooit alternatieve rock heette. Met voornoemde bands heeft Death Cab For Cutie gemeen dat ze het experiment zoekt, zoals in het slepende en zoemende I Will Possess Your Heart, een van de prijsnummers op hun zesde plaat Narrow Stairs.

HET AVONTUUR LONKT VOORTDUREND
De lyrische zang van Ben Gibbard is nog altijd het belangrijkste wapenfeit van de band, vooral wanneer die gekoppeld is aan langzame, dromerige melodieën. Bixby Canyon Bridge ontspoort even alsof de luisteraar aan het begin van het album moet worden duidelijk gemaakt dat de band meer kan dan dromerige gitaarnummers spelen. Het avontuur lonkt voortdurend, de liedjes zijn nooit clichématig. Mooi is ook de rust die het album uitstraalt. Nooit gejaagd of gehaast neemt de band de tijd voor hun bezwerende muziek. Gijsbert Kamer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden