Pop

Deerhunter: Halcyon Digest. 4AD/V2...

De spannende noiserock op Microcastle/Weird Era Cont. van Deerhunter hoorde tot het beste van het popjaar 2008. Na de begeleidende tournees kondigde frontman Bradford Cox aan dat Deerhunter zich even zou terugtrekken (het was tijd voor nevenprojecten, er was een bandlid opgestapt), maar toch is de groep uit Atlanta nu al terug met het vierde studioalbum, Halcyon Digest, dat opnieuw jaarlijstbestormend mooi is.

Aan de werkwijze van Deerhunter is op zichzelf weinig veranderd (gelaagde indie en neo-shoegaze, koeltjes maar sterk emotioneel geladen, met af en toe een puur popliedje), maar toch klinkt Halcyon Digest totaal anders dan alle voorgangers, door de heldere, spaarzame productie van Ben H. Allen, die eerder met Animal Collective werkte. Wat een rijke plaat, die halverwege een stralend hoogtepunt bereikt in Desire Lines, en even gereserveerd als poppy klinkt, verraderlijk koel en ingehouden als een Velvet Underground van deze tijd.

Soulsongs met een boodschap
John Legend & The Roots: Wake Up! Sony Music.

De eerste zwarte Amerikaanse president zit er alweer een tijdje, maar het was de uitverkiezing van Barack Obama (2008) die soulzanger John Legend en hiphopband The Roots deed besluiten om samen oude soulsongs met een boodschap te coveren.

Het moest werk zijn uit de jaren zestig en zeventig, de gloriedagen van Marvin Gaye en Curtis Mayfield, toen soul nog vaak uitgesproken sociaal geëngageerd was. De geplande EP werd een heel album: Wake Up!

Het project is redelijk geslaagd: de materiaalkeuze is prikkelend, The Roots geeft er enkele keren een mooie eigentijdse draai aan, Ernie Hines’ Our Generation en het lange I Can’t Write Left-Handed van Bill Withers zijn memorabele hoogtepunten.

Op andere momenten wreekt zich een bekende Legend-kwaal: het blijft vocaal nét te gezellig. De uitgelezen kans die dit repertoire hem bood om eens rauw en emotioneel van leer te trekken, laat hij toch net wat te vaak liggen.

Multidisciplinair platform
Diverse artiesten: DeSpeech 01. Excelsior/V2.

De Groningse band LPG presenteert het bijzondere project De Speech, een ‘multidisciplinair platform waar in het echt mooie dingen gedeeld kunnen worden’. Men belooft ons mooie dingen die je kunt vasthouden en live-avonden die je kunt beleven met echte mensen.

Benieuwd wat er nog meer gaat komen, maar de eerste uitgave, DeSpeech 01, is in elk geval schitterend: een handgemaakte box waarin een zeefdrukposter met ‘glow in the dark’-inkt, een gedicht van Nyk de Vries en een EP met als thema ‘Dag/Nacht’. Vier Nederlandse bands namen een dag- en een nachtversie van een nummer op. Mooie comebackbijdrage van Alamo Race Track; sfeervol werk van At The Close Of Every Day.

De box is los te koop (ook in de platenzaak), maar je kunt ook abonnee worden (despeech.com). De prachtige doos DeSpeech 01 doet uitkijken naar de vier begeleidende live-avonden. Morgen is de eerste in Vera, Groningen. Abonnees hebben gratis toegang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden