Populisme

De enorme opkomst bij de vakbondsmanifestatie is door de vakbonden uitbundig gevierd als een grote overwinning op het kabinetsbeleid. Toch valt er op dit succes veel af te dingen....

Wezep S. van der Woude

Veel demonstranten gaven er tijdens de manifestatie blijk van voorstander te zijn van standpunten waar de PvdA onmogelijk achter kan staan. De spandoeken en kreten: 'afblijven van verworven rechten', 'weg met bezuinigingen', 'geen aanslag op de portemonnee', 'handen af van de bestaande WW en AOW'.

Hieruit blijkt weer dat het een illusie is te denken dat de meerderheid van de bevolking bereid en in staat is de werkelijke beleidsproblematiek goed te doorzien. Want daarvoor is specifieke kennis nodig. Populistische vakbondskreten en makkelijke oneliners in de media zijn daarvoor ontoereikend.

Waarom leden van dit kabinet hier niet zelf nadrukkelijk op wijzen, laat zich makkelijk raden. Alle politici van links tot rechts verkondigen nu eenmaal het credo 'het volk heeft altijd gelijk'. Of zij dat werkelijk menen, is zeer de vraag. Want zij hoeden zich het tegendeel te beweren. Stemmenverlies zou het pijnlijke gevolg zijn van zoveel nae eerlijkheid.

Betekent dit nu dat dus alle politici slim en de bevolking dom zou zijn? Welnee, maar wel dat manifestaties en uitspraken van politici best met een flinke korrel zout genomen kunnen worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden