Populariteit Obama bereikt nieuw dieptepunt

Een week voor de ‘viering’ van het eerste presidentsjaar van Barack Obama is de populariteit van het Amerikaanse staatshoofd op een dieptepunt beland. Dat blijkt uit een opiniepeiling uitgevoerd in opdracht van CBS, die dinsdag op de website van de Amerikaanse zender was te lezen.

ANP

Obama wordt gesteund door 46 procent van de Amerikanen. Het is voor het eerst in de maandelijkse CBS-peiling dat minder dan de helft van de bevolking het vertrouwen uitspreekt in de verrichtingen van het eerste zwarte staatshoofd van de Verenigde Staten. Van de ondervraagden ziet 41 procent Obama niet meer zitten.

Obama kan nog altijd rekenen op sterke steun bij de Democraten. Ongeveer 80 procent van zijn partijgenoten staat achter hem. Bij de Republikeinse oppositie is dat nog slechts 13 procent.

Binnenlandse problemen

Vooral zijn aanpak van binnenlandse problemen lijkt Obama parten te spelen. Uit de peiling blijkt dat 41 procent van de bevolking zijn economische beleid steunt. Bij de hervorming van de gezondheidszorg, gezien als Obama's belangrijkste binnenlandse project, is dat slechts 36 procent.

Op buitenlands terrein, voor zijn presidentschap gezien als de achilleshiel van Obama, scoort de president beter. Van de respondenten is 46 procent tevreden over zijn aanpak van de Afghanistan-missie en 52 procent staat achter zijn antiterrorismebeleid. Een nog hoger percentage (57 procent) vindt dat Obama goed heeft gereageerd op de mislukte aanslag in een vliegtuig op weg van Schiphol naar Detroit.

Barack Obama (Reuters) Beeld
Barack Obama (Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden