Populariteit motorfiets is over hoogtepunt heen

De populariteit van de motorfiets is over haar hoogtepunt heen. Het afgelopen jaar hebben aanzienlijk minder gegadigden een motorrijexamen aangevraagd en gedaan dan het jaar ervoor, zo blijkt uit het jaarverslag over 1994 van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Ik vergelijk het altijd met de surfplank', zegt een woordvoerder van het CBR. 'Enkele jaren geleden zag je nog overal surfplanken: op de auto, op de fiets. Nu eigenlijk niet meer.

'Voor de motor gaat een soortgelijk verhaal op. Uit onderzoek bleek al eerder dat een motor niet zozeer werd gekocht om files te omzeilen, maar juist voor de ontspanning. Toen al dachten we dat het een tijdelijke hausse was. Nu is het aantal motorexamens teruggebracht tot normale proporties.'

Het aantal examen-aanvragen voor de categorieën A (motor) en B (gewone personenwagens) te zamen verminderde van 598 duizend in 1993 tot 563 duizend vorig jaar. De helft van die teruggang komt voor rekening van de B-examens; het CBR noemt de daling van het aantal achttienjarigen als voornaamste oorzaak.

De andere helft van de vermindering is terug te vinden bij de A-examens. Deze daling is proportioneel veel groter: in 1993 werden nog 113 duizend motorrijexamens afgenomen; in 1994 bijna 99 duizend.

Het CBR verwacht dit jaar overigens nog wel een run op de theorie-examens. Dit is een gevolg van een wetswijziging per 1 januari 1996. Dit jaar mogen zeventienjarigen nog een theoriecertificaat halen dat drie jaar geldig is voor zowel A als B. Vanaf volgend jaar zijn de theorie-certificaten (voor A en B apart) nog maar één jaar geldig.

Het aantal achttienjarigen bedroeg in 1988 nog 250 duizend; in 2000 zullen dat er 185 duizend zijn. Bovendien is voldaan aan de extra vraag onder ouderen. De potentiële markt loopt in twaalf jaar terug met 26 procent, aldus het jaarverslag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden