Populariteit jihad schrikt Duitsers en Fransen op

In Berlijn en Parijs groeit het besef dat terugkerende jihadstrijders uit Syrië en Irak een gevaar vormen voor de binnenlandse veiligheid. Scherp in de gaten houden, is het devies.

ROLF BOS

Duitsland

In een vorig leven poseerde hij als rapper Deso Dogg voor dure auto's, vandaag de dag noemt de in de Berlijnse wijk Kreuzberg geboren Denis Cuspert zich Abu Talha al-Almani en is hij jihad-strijder in het oosten van Syrië. De voormalige gangsta-rapper is een van de vele honderden Duitsers die in het Midden-Oosten onder de vlag van ISIS actief zijn.

Het gevaar bestaat dat dit groeiende aantal 'Gotteskriegern' bij terugkeer aanslagen gaat plegen, waarschuwde minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) woensdag.

De Maizière sprak deze woorden uit bij de presentatie van het jaarverslag van de Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), de binnenlandse veiligheidsdienst. Er zijn minstens 320 Duitse Syrië- en Irakgangers bekend, van dit aantal zijn er ongeveer honderd waarschijnlijk weer terug in Duitsland. Onder hen zijn 'tientallen vrouwen'.

Volgens de statistieken van de BfV neigden in 2013 ruim 43 duizend islamistische Duitsers naar extremisme. De afgelopen maanden doken er in Duitse media steeds meer foto's, teksten en filmpjes op van Duits sprekende jihadisten. Jonge vrouwen, als de 15-jarige Sarah uit Baden-Württemberg, die van huis wegliep om in Syrië te trouwen met strijder Ismail, ook afkomstig uit Duitsland. Trots poseerde de bruid voor een vlag van ISIS.

Een aantal Duitse jihadisten is in Syrië al gesneuveld, onder wie een 16-jarige scholier uit Frankfurt. Ook voormalig rapper Abu Talha ('May Allah accept the other Bro') is al enkele keren doodverklaard, maar dat bleek steeds vals alarm. 'Friede sei mit euch, liebe Brüder und Schwestern, ich bin noch nicht zum Märtyrer geworden, das ist falsch', twitterde hij na zijn laatste 'doodsbericht'.

Veel van de geschatte 3.000 Europese jihadisten ('Handelsreizigers voor de jihad', kopte de FAZ onlangs) die in Syrië en Irak actief zijn, keren vaak via Duitsland terug naar hun vaderland. Zo zou ook de Fransman die op 24 mei de dodelijke aanslag pleegde op het Joods museum in Brussel in Frankfurt voor het eerst weer voet op Europese bodem hebben gezet. Mehdi Nemmouche stond wel in het systeem vermeld, maar de Fransen hadden geen arrestatiebevel tegen hem lopen. De Duitse autoriteiten lieten hem het land binnen.

Na de aanslag in Brussel werd het toezicht verscherpt. Vorige week werden twee Duitse en een Franse jihadstrijders bij terugkeer wel op het vliegveld van Berlijn aangehouden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden