Nieuws

Populaire vakantielanden in Europa trekken de teugels weer aan vanwege besmettingen

Het gaat weliswaar nergens zo hard als in Nederland, maar ook op andere plekken in Europa stijgen de coronacijfers – mede door de deltavariant. Enkele populaire vakantielanden hebben daarom nieuwe maatregelen ingevoerd. Dit moet u weten als u op reis gaat.

In Faro, de grootste stad van de Algarve, is weer een avondklok ingevoerd en is een coronacertificaat nodig om in te checken bij hotels. Beeld AP
In Faro, de grootste stad van de Algarve, is weer een avondklok ingevoerd en is een coronacertificaat nodig om in te checken bij hotels.Beeld AP

Hoewel de aantallen nog relatief laag zijn, hebben de besmettingen in Frankrijk een duidelijke stijgende lijn ingezet: afgelopen week werden 63 procent meer besmettingen geregistreerd dan een week eerder. Onder meer bij het betreden van culturele instellingen, bioscopen en theaters moet je daarom vanaf 21 juli bewijzen dat je volledig gevaccineerd, negatief getest of recentelijk besmet bent geweest. Vanaf augustus wordt dit ook in langeafstandstreinen, vliegtuigen, restaurants, winkelcentra en bars verplicht. Deze regels gaan pas vanaf 30 augustus in voor jongeren tussen de 12 en 17 jaar. President Macron, die de maatregel oplegde, zei verder dat hij dinsdag de medische noodtoestand opnieuw zal uitroepen, waardoor de overheid meer vrijheden krijgt om beperkingen op te leggen.

In Spanje stijgt het aantal besmettingen al sinds half juni, relatief lag het aantal besmettingen er de afgelopen week ongeveer even hoog als in Nederland. Verschillende regio’s hebben daarom maatregelen genomen. Catalonië heeft aangekondigd dat cafés, restaurants en andere gelegenheden om half één ’s nachts dicht moeten, en dat er nog maximaal tien mensen bij elkaar mogen komen. Eten en drinken op openbare plekken wordt verboden. Een rechter moet deze regels nog goedkeuren. In Valencia is verder in meer dan dertig plaatsen een avondklok ingesteld tussen één uur ’s nachts en zes uur ’s ochtends vanwege het aantal besmettingen in die regio. Ook hier mogen maximaal tien mensen samenkomen. En in de noordelijke regio Asturië mogen bars en restaurants geen gasten meer binnen ontvangen.

Ook in Portugal is het aantal besmettingen op dit moment hoog, het land heeft om die reden het aantal plaatsen uitgebreid waar een avondklok geldt. Die is nu ook ingesteld in onder meer Faro, de grootste stad van de Algarve, een populair vakantiegebied. Mensen die inchecken in een hotel moeten met het Europese coronacertificaat bewijzen dat ze negatief getest, gevaccineerd of onlangs besmet zijn. In tientallen gemeenten, waaronder Lissabon en Porto, moet dit ook als je op vrijdagavond of in het weekend een restaurant in wil.

Vanaf vrijdag gaan commerciële binnengelegenheden in Griekenland, waaronder cafés, bioscopen en theaters, weer open. Het verschil met het oorspronkelijke plan is dat ze alleen toegankelijk zullen zijn voor mensen die zijn gevaccineerd. Ook in Griekenland neemt het aantal besmettingen sinds vorige maand snel toe. Het land voert de druk op zijn burgers op om zich te laten vaccineren: net als in Frankrijk zijn gezondheidsmedewerkers verplicht zich te laten vaccineren.

In Italië en Duitsland zijn vooralsnog geen nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. In beide landen liggen de besmettingscijfers laag, al zijn ze sinds deze maand aan het stijgen. Ook België, waar het aantal besmettingen relatief hoger ligt dan in Frankrijk, en Oostenrijk, waar de afgelopen week twee keer zoveel besmettingen werden gemeld als de week ervoor, hebben geen nieuwe beperkingen opgelegd.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de coronapas in Frankrijk ook in bars, restaurants, treinen en vliegtuigen verplicht is vanaf 21 juli. Dit is vanaf augustus zo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden