Populaire 'Ampelmännchen' moeten plaatsmaken voor vrouwelijke variant

Serieuze discussie in de gemeenteraad van Dortmund: er moet een vrouwenquotum komen voor de figuurtjes die in de voetgangerslichten van de binnenstad steken. Nu zijn dat nog louter mannetjes, de zogenoemde 'Ampelmännchen'. In de nabije toekomst dienen de kereltjes voor 50 procent plaats te maken voor 'Ampelfrauchen'.

Ampelmann (L) en Ampelfrau (R).Beeld epa

Ze zijn wereldberoemd, de verkeerslichtmannetjes in Duitsland, de groene en rode ventjes die in de voetgangerslichten in veel Duitse steden steken. Het groene mannetje, hoedje op zijn vriendelijke bolletje, loopt met een opgeheven arm, het rode steekt zijn armen wijd uit.

Het 'Ampelmännchen' is een van de weinige verschijnselen uit de DDR die de val van de Muur overleefd heeft. Aan het begin van de jaren negentig dreigden ook zij, net als zo'n beetje alles uit de voormalige DDR, te verdwijnen. Maar het comité Rettet die Ampelmännchen voorkwam dat de uitvinding van verkeerspsycholoog Karl Peglau uit 1961 naar de schroothoop der geschiedenis verdween.

Ze zijn tegenwoordig niet alleen in het oosten van het land, maar ook meer en meer in het westen te zien. In sommige progressieve steden, zoals Dresden en Zwickau, regelt sinds 2004 zelfs een Ampelmädchen - compleet met rokje en vlechtje - het voetgangersverkeer.

Vlechtje en rokje

Het vrijzinnige Berlijn wil er niet aan, maar in Dortmund willen de SPD en de Groenen de vrouwtjes nu ook in de voetgangerslichten in de binnenstad plaatsen. Meer 'Gleichberechtigung' zogezegd, emancipatie in de 'Wechsellichtzeichenanlage'. Een vrouwenquote voor het voetgangerslicht: '50 Prozent Ampelfrau, 50 Prozent Ampelmann!'

Dat leidt tot stevige discussies in de lokale media en op internetfora. Of de politici niets beters te doen hebben dan discussiëren over stoplichtvrouwtjes? Is het geen verspilde energie voor een stad 'die vlak voor het bankroet staat'? Daar hebben de critici een punt. Liefst 12 procent van de bevolking in Dortmund is werkloos en dat is een cijfer dat ver boven het Duitse gemiddelde ligt.

De voorstanders van invoering van het stoplichtenvrouwtje hebben inmiddels een ander argument in de strijd gegooid. Het Ampelfrauchen is veiliger dan het mannetje, zeggen ze. Haar attentiewaarde is groter, ze neemt immers meer oppervlakte in op het stoplicht.

Over dat uiterlijk is overigens weer een nieuwe discussie opgelaaid: is het vrouwtje met haar vlechtje en rokje eigenlijk nog wel van deze tijd?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden