Populair werkvisum Australië onverwacht geschrapt, nieuw systeem wordt veel strenger

Australië gaat het voor buitenlanders moeilijker maken om een werkvisum te krijgen, want, zo stelt premier Malcolm Turnbull: 'Australiërs gaan voor'. Totaal onverwacht maakte hij dinsdag op Facebook bekend dat het populaire 457-visum wordt geschrapt, en dat er een systeem komt met veel strengere voorwaarden.

Bananenplukkers op een plantage in Australië Beeld getty
Bananenplukkers op een plantage in AustraliëBeeld getty

Waarschijnlijk probeert Turnbull populistische partijen hiermee de wind uit de zeilen te nemen. Die hameren al veel langer op een nationalistischer beleid en volgens de peilingen is hun aanhang flink gegroeid. Turnbull zelf ontkent dat er een politiek motief is, maar zijn woordkeus ('Australische banen' en 'Australische waarden') doet anders vermoeden.

Immigratie is ook in Australië een gevoelig punt. Vluchtelingen worden al jaren op afstand gehouden door hen te deporteren naar twee eilanden ver buiten de eigen kust en ook andere vormen van immigratie zijn de afgelopen acht jaar teruggebracht: van 300 duizend nieuwkomers in 2009 tot 190 duizend vorig jaar. Proportioneel vormen de houders van het werkvisum dat nu wordt geschrapt een steeds groter deel van deze groep. Op dit moment zijn het er ongeveer 96 duizend (voornamelijk Indiërs, Britten en Chinezen) en hun visum blijft volgens Turnbull gewoon geldig.

Australië heeft een werkloosheidspercentage van 5,9 procent en populisten van zowel de linker- als de rechterflank wijzen er vaak op dat buitenlanders banen krijgen die anders naar Australiërs zouden zijn gegaan. Het 457-visum is in 1996 geïntroduceerd om hoger opgeleiden tijdelijk naar Australië te halen, maar het is bekend dat sommige werkgevers het hebben misbruikt om ook lager opgeleiden aan te trekken, zoals McDonalds dat personeel zocht om hamburgers te bakken. 'We zijn een land van immigranten', zegt Turnbull in zijn aankondiging, 'maar Australiërs moeten voorrang krijgen als het gaat om Australische banen.'

'America First'

Het lijkt een echo van het 'America First' van Donald Trump, die op dezelfde dag dat Turnbull met zijn aankondiging kwam, een presidentieel decreet tekende om het Amerikaanse visumprogramma voor hoger opgeleiden te herzien. Ook dit werd in de praktijk gebruikt om buitenlanders uit het middenkader te werven en dat gaat, zo herhaalde Trump eindeloos tijdens zijn verkiezingscampagne, ten koste van Amerikaanse banen.

In Australië zullen hoogopgeleide buitenlanders voortaan een werkvisum voor maximaal twee in plaats van vier jaar kunnen krijgen. Kandidaten moeten bovendien van tevoren aantonen dat ze al minstens twee jaar relevante werkervaring hebben en zullen een zware Engelse taaltoets moeten halen. Daarnaast is het aantal beroepen verminderd waarvoor het visum kan worden aangevraagd. Op dit moment staan er meer dan 650 beroepen op de lijst, waaronder medewerker in een dierentuin, geitenhouder en metselaar. Daar zijn er nu 216 van geschrapt.

Het 417-visum dat populair is onder Nederlandse jongeren die een jaar in Australië willen werken, blijft vooralsnog buiten schot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden