Poptrivia

TERWIJL links en rechts de jaaroverzichten als slechtweerfronten op elkaar botsen, worstelt Matthijs van Nieuwkerk zich in de vooravond op Nederland 3 door een weldadige verzameling trivialiteiten over popmuziek....

Henrico Prins

Nederland bezit geen sterk ontwikkelde cultuur voor, zoals Van Nieuwkerk het noemt, 'bergen nutteloze kennis'. Heel anders is dat in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, waar de bestsellerlijsten deze dagen worden gedomineerd door een boekje (Schott's original miscellany) dat louter curieuze opsommingen en feiten bevat, van de zeven doodzonden tot de favoriete auto van John Lennon.

Uit Engeland stamt bovendien het wekelijks door de BBC uitgezonden Never mind the Buzzcocks, de enige televisiequiz die ook door Nederlandse liefhebbers van poptrivia serieus wordt genomen. De AVRO heeft het nog een tijdje geprobeerd met een eigen variant, Toppop Yeah, maar dat bleek een slap en nogal ongrappig aftreksel.

Met Top 2000 a Go-Go springt Van Nieuwkerk (voormalig hoofdredacteur van Het Parool en AT5, oud-netcoördinator van Nederland 3, toekomstig NOVA-presentator) behendig in een gat dat op de Nederlandse tv kennelijk nog niet kon worden gevuld. Hij bedient de kijker elke keer met wat vraaggesprekjes, een paar schijnbaar lukraak gekozen fragmenten uit de Top 2000 en - belangrijkst van alles - een quiz, volkomen uit de losse pols gepresenteerd, wat mooi rijmt met de café-achtige ambiance.

Die quiz wordt gespeeld door twee min of meer bekende Nederlanders (gisteravond ex-Feyenoorders John de Wolf en Regi Blinker), maar verder moet Top 2000 a Go-Go het niet hebben van beroemdheden. Fotograaf Anton Corbijn was, als vertrouweling van U2, tot op heden the closest they could get. Verder kwamen in reportages mensen voorbij als Willy DeVille en Melanie, of een band als Mud - artiesten van wie je hooguit met een soort statistische nieuwsgierigheid kunt vaststellen dat ze in een grijs verleden inderdaad een hit moeten hebben gehad.

Desondanks ademt het programma een aangename sfeer, namelijk die van de verstokte liefhebber, en juist dat maakt het dan ook weer aardig voor anderen dan vijftigplussers met een buikje die precies weten hoeveel singles van BZN de topveertig haalden. Een land waarin een filmquiz (Voor een briefkaart op de eerste rang) jarenlang een groot publiek trok, is weleens toe aan een programma waarin de rafelrand van de popmuziek volwassen wordt behandeld. Maar goed. Vanavond alweer de laatste uitzending.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden