Poppodia Rotterdam vrezen voor bestaan

Rotterdamse poppodia vrezen voor hun bestaan door de beoogde bezuinigingen op hun subsidie. Verenigd in de stichting Pop Up Rotterdam vragen ze in een brief aan wethouder Antoinette Laan (kunst en cultuur) aandacht voor de 'desastreuze gevolgen voor de popmuziek in Rotterdam'.


Als de adviezen van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) worden doorgevoerd, wordt het volgens de poppodia 'onmogelijk om een serieus popaanbod overeind te houden'.


Het advies van de RRKC maakt deel uit van het Cultuurplan 2013-2016. Dat stelt dat de subsidie op de pop verlaagd kan worden van 3,7 procent van het totale cultuurbudget in 2009 naar 1,7 procent in 2013. De brief aan Laan spreekt van een 'buitenproportionele sanering die funest is voor het Rotterdamse popklimaat'.


Volgens de RRKC is de popmuzieksector een sector met 'economische potentie'. Door er zorg voor te dragen dat bij de aanstelling van het 'artistiek en zakelijk management sterk wordt geselecteerd op kwaliteit, zal een bedrijfsmatig gezonde sector ontstaan'.


De stichting Pop Up Rotterdam bestaat uit de poppodia Rotown, Bird, Worm, WMDC/GROUNDS, Baroeg, de twee popfestivals Metropolis en Motel Mozaïque en de intermediaire poporganisatie Popunie. Pop Up is bang dat na de eerdere sluiting van WATT en Exit nu ook andere podia hun deuren zullen moeten sluiten als het advies van de RRKC wordt omgezet in integraal beleid.


Met de verlaging van de subsidiegelden daalt het budget voor live popmuziek van ruim 3,4 miljoen euro naar 1.2 miljoen, een afname van bijna 60 procent. Voor De Nieuwe Oogst, Bird, Popunie en WMDC / GROUNDS dreigt er sluiting.


Rotterdam kan zich dan, zegt Pop Up, niet meer meten met de andere steden in Nederland.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden