Poppenvilla voor vluchtelingen

DOOR ONZE VERSLAGGEEFSTER KAYA BOUMA

AMSTERDAM - Hoe werkt zo'n Nederlandse wc eigenlijk? Asielzoekers die nog nooit een westers huis van binnen hebben gezien, weten het niet altijd. Met de luxe poppenvilla's die alle 35 asielzoekerscentra in Nederland deze week hebben gekregen, is het een stuk makkelijker uitleggen.

De poppenhuizen worden niet alleen gebruikt om te spelen maar ook om te leren, zegt Robin van der Horst, locatiemanager van asielzoekerscentrum Utrecht. Een anonieme schenker deed de poppenhuizen (ter waarde van 1.854 euro per stuk) cadeau.

Het is een heel andere bestemming voor de poppenhuizen, die krap een half jaar geleden nog ingezet zouden worden om kindermisbruik mee op te sporen. De huizen werden toen aan Nederlandse basisscholen cadeau gedaan. Het idee was dat leerkrachten door het spel van kinderen met de poppen te observeren, misbruik konden signaleren.

'Kinderen die opgaan in het poppenspel, kunnen aan leerkrachten (subtiele) signalen van nood afgeven. Ze hoeven persoonlijk niet te verraden of te ontmaskeren, dat doen de poppen voor hen', stond in de begeleidende brief bij de poppenhuizen.

Het leidde tot consternatie. Ouders vreesden ten onrechte te worden beschuldigd van kindermisbruik. Gedragsdeskundigen meenden dat leerkrachten niet voldoende getraind zijn om op deze manier misbruik te kunnen vast stellen.

'Het bezwaar dat wij hadden was dat die poppenhuizen werden ingezet om kindermishandeling te signaleren. Dat is een notoir slechte methode, je brengt daarmee onrust en verkeerde diagnoses, waardoor ouders en kinderen in de problemen kunnen komen', zegt Justine Pardoen hoofredacteur van het electronische tijdschrift Ouders Online, die meerdere blogs aan het onderwerp wijdde.

Het Netwerk Passend Onderwijs, de organisatie die de poppenhuizen over de basisscholen verspreidde, stopte na alle commotie de distributie. 'Er was niks mis met de poppenhuizen, ze waren prachtig', meent voorlichter Harm van Gerven. 'Maar ze waren omstreden omdat ze verspreid zijn met als doel de vroegsignalering van kindermishandeling.' Inmiddels waren 110 van de beschikbare 150 poppenhuizen bij basisscholen terecht gekomen, de overige veertig poppenhuizen zijn niet naar basisscholen gestuurd.

Liliane Limpens, de ontwerper van de poppenhuizen, vindt dat het doel van het speelgoed door de media is vervormd. 'De poppenvilla is nooit bedoeld als een diagnostisch instrument, maar als observatiehulpmiddel voor de leraren.'

Leerkrachten zijn niet getraind om misbruik vast te stellen op basis van signalen, vindt Limpens. Maar ze kunnen wel goed observeren. 'Voor jonge kinderen is spel hun taal, daarin geven ze signalen af.'

De poppenhuizen voor de asielzoekerscentra zijn puur bedoeld om mee te spelen. Limpens: 'De kinderen in deze centra wachten op een huis. Met de poppenvilla verwezenlijken ze in het klein die droom. Het speelgoed is bedoeld om te ontspannen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden