Popmuziek

Alhoewel ik niet de behoefte heb de uitlatingen van de, volgens De Witt 'kersverse' maar in werkelijkheid reeds lang bestaande, Vereniging van Ned....

GROOTSCHERMER Hans Dulfer

Knettergek die De Witt. Die anderhalve afschuwelijke betonnen nieuwbouw waarvan de programmering feitelijk in handen is van de grote impressariaten en waar geen hond meer wil komen, valt in het niet bij het verdwijnen van grote aantallen jeugdcentra(podia). Na het dichtdraaien van de subsidiekraan werden ze ook nog eens met bezopen db-normen opgescheept en zagen het publiek vertrekken naar 'meter-bier' discotheken met kerstversiering.

Ook over het nieuwe belastingstelsel steekt De Witt de loftrompet. Hij vergeet dat een vrij groot gedeelte van die hersenspinsels van Wouter Bos gelukkig al lang weer opgeborgen zijn door toedoen van o.a. de VNP en ondergetekende en dat heeft ons voor nog meer rampspoed behoed. De Witt vergeet ook dat die belachelijke en voor de fiscus niets opleverende torenhoge administratie op de nekken van de musici terecht is gekomen, met als gevolg een rompslomp die het vrijwel onmogelijk maakt om nog met muziek zelf bezig te zijn en vooral het optreden met wisselende bezettingen (van belang voor het zoeken naar nieuwe richtingen) tot een administratieve hel heeft gemaakt.

De Witt wil ook niet zien dat het aantal (vooral kleinere clubs) sterk is teruggelopen en als hij dat niet wil geloven moet hij de concertagenda's van heden in Muziekkrant Oor maar eens vergelijken met die van een fiks aantal jaren terug. Laat hem eens uitrekenen hoeveel kleine podia in Amsterdam zijn ingewisseld voor die protserige Heineken Music Hall. Vooral de zalen en zaaltjes in de subcultuur hebben het moeten ontgelden, en aangezien cultuur nog steeds ontstaat uit subcultuur moeten we vrezen dat De Witt in een van z'n absurde stellingen gelijk heeft gekregen. 'Popmuziek, van club-circuit tot stadion concert, is een miljoenenbedrijf geworden' kraait ie triomfantelijk. Met alle gevolgen van dien. Grootschalige evenementen waarvan bekende musici alleen maar rijker worden en de onbekendere met een appel en een ei worden afgescheept. Die fikse grip op de programmering op de kleinere podia en festivals van wat grote syndicaten heeft ons al wat leuke optredens van onbenullige kinder-acts in BV-vorm opgeleverd. Die zullen in de (verblinde) ogen van De Witt dan ook vast meetellen als hij het heeft over de zo geweldige situatie in het pop-circuit.

En ach, dat rookverbod. Niets op tegen hoor. Als die nu zo schitterend gebouwde kostbare betonnen popodia nu eens vervangen worden door oude, amper geïsoleerde, gebouwtjes. Dan kan de rook vanzelf wegtrekken!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden