Popliedjesplan laat ex-junkies vegen

Zo trots als een pauw loopt Eduardo door zijn paleisje aan de Haagse IJsselstraat. Het is een wandeling van nauwelijks tien stappen, maar daarom niet minder indrukwekkend.

Zitkamer, slaaphoek en keuken met uitzicht op een blinde muur. Daarop gaat Eduardo binnenkort iets vrolijks voor zijn zoontje Alfonso tekenen, een blik op de toekomst als het ware.

Hoe lang is het geleden dat de Portugees en zijn vrouw Manuela een tentje hadden opgezet in het Zuiderpark, treurend om het verlies van Alfonso die door de kinderbescherming elders was ondergebracht? Zo kort dat ze die herinnering met een lichte huiver van zich afschudden. Aan die uitzichtloze situatie kwam een einde dankzij het project Clean River.

Hulpverlener Bart Haneveld van de Haagse welzijnsorganisatie Parnassia was het zat om zijn cliënten, junkies en andere drop-outs,op te zadelen met klusjes die hij betitelt als bajeswerk. ‘Als je eenmaal buiten bent, wil je ook iets anders te doen hebben.’

Dat doen ze nu, elke werkdag, en Clean River staat sindsdien voor een schone Rivierenbuurt.

Met subsidie van de gemeente en een oude fietsenwinkel als uitvalsbasis rukken de 35 medewerkers uit met bezem of schoffel en worden daarvoor met 17 euro per dag beloond. Het project-met-de-naam-van-een-popliedje slaat twee vliegen in één klap. De verslaafden vinden eer in het schoonhouden van de directe omgeving en de Rivierenbuurt (onderdeel van probleemwijk Stationsbuurt) wordt in zijn metamorfose naar prachtwijk enigszins gevrijwaard van verwaarlozing.

Van een probleem zijn de junkies aldus een deel van de oplossing geworden. Buurvrouw An Verwaal beschouwt Clean River daarom als het beste dat de Rivierenbuurt de laatste jaren is overkomen. ‘Elke maandag gooi ik er een stel gevulde koeken naar binnen’, zegt ze in een verwijzing naar de fietsenwinkel die nu dienst doet als kantine.

Verwaal is vicevoorzitter van de bewonersorganisatie en het onbetwistbare middelpunt van dit stukje Den Haag dat tussen het Haagse Centraal Station en station Hollands Spoor ligt ingeklemd.

Het werkterrein is wegens het succes al uitgebreid. Behalve in aanpalende wijken worden de werklieden van Clean River ook al ingezet door de NS. Ze ruimen de rotzooi op, snoeien het groen en reinigen gevels in opdracht van de woningbouwvereniging. Zelfrespect en regelmaat zijn de kernbegrippen in het verhaal van Haneveld. ‘Ze zijn trots op wat te ze doen.’

Elke vrijdag wordt de week afgesloten met een variant op de kantoorborrel. ‘Bij ons gaat het met cola en chips, maar het is net zo gezellig.’

Bart Haneveld is van het type dat geen nonsens duldt. Als een medewerker de dag begint met een klaagzang zet Haneveld hem eerst een paar uurtjes aan het werk. Daarna kan altijd nog worden gepraat, maar meestal zijn de problemen dan al achter de kim verdwenen.

De integratie in de Rivierenbuurt is al zo ver gevorderd dat enkele werknemers van Clean River onderdak hebben gevonden in de wijk. De IJsselstraat en directe omgeving gaan binnenkort tegen de vlakte om plaats te maken voor de nieuwbouw, en tot die tijd komen de medewerkers ook als kraakwachten van pas.

An Verwaal en haar medebewoners moesten daarvoor wel wat aarzelingen overwinnen. Maar met de 3-jarige Alfonso als stralend middelpunt overheerst nu enthousiasme. Diens vader Eduardo zegt nu een jaar clean te zijn, helemaal in lijn met zijn werkkring, en hij is vastbesloten zijn toekomst weer stevig in eigen hand te nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden