'Popjihad' trekt jonge moslims aan
Europese inlichtingendiensten maken zich grote zorgen over een nieuw fenomeen: de popjihad. Een groeiend aantal moslimjongeren flirt met de symbolen van Al Qaida, die via sociale media worden verspreid. Jongeren kunnen daardoor razendsnel radicaliseren.
AMSTERDAM - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vindt de jihad als lifestyle 'buitengewoon zorgwekkend'. Cijfers over het aantal popjihadi's heeft de NCTV niet, volgens een woordvoerder gaat het om 'een niet onaanzienlijk aantal'. Sommigen van hen vertrekken naar Syrië om te vechten. Het gaat niet alleen om jongeren uit de Randstad, maar ook uit andere delen van het land.
De NCTV houdt het aantal Syriëgangers op honderd. Maandag werd bekend dat de zevende Nederlandse jihadstrijder is gedood in Syrië. Het gaat om de 26-jarige Delftenaar Abu Jandal. Onder de schuilnaam Abu Fidaa was hij de contactpersoon voor het interview met een groep Nederlandse jihadstrijders dat de Volkskrant in juni publiceerde. Hij is overleden aan de verwondingen die hij twee weken geleden opliep bij een bomaanslag, zegt Abu Moussa, verbindingsman van de jihadgangers in Nederland.
Volgens bronnen van de Volkskrant verzwijgen ouders in steden als Arnhem, Ede-Wageningen, Zwolle, Eindhoven, Utrecht, Rotterdam, het vertrek van hun kinderen naar Syrië, uit angst voor stigmatisering. Alleen al uit Arnhem zouden tien tot vijftien jongeren in Syrië zitten, meer dan de vier die bij de autoriteiten officieel bekend zijn. 'Een zorgelijke trend, waarop de burgemeester niet alert genoeg reageert', zegt voorzitter Natasha Elfrink van de lokale Jonge Socialisten. Volgens burgemeester Herman Kaiser kan de lokale overheid weinig doen als de reizigers meerderjarig zijn. 'Maar in geval van minderjarigen zijn we zeer alert.' De JS organiseerde vrijdag een drukbezocht debat over de Syriëgang, waaraan ook radicale jongeren deelnamen.
Ook in België, Duitsland en Engeland groeit de populariteit van de jihad onder moslimjongeren. De Britse krant The Times meldde donderdag in een openingsverhaal de dood van vier jonge Engelse strijders. De jongens zouden zijn getraind door jihadstrijder Yilmaz, een Turks-Nederlandse ex-militair.
Het grootste gevaar schuilt volgens de Europese diensten in de terugkeer van ideologisch en militaire geschoolde strijders. Alle diensten houden er rekening mee dat zij aanslagen kunnen voorbereiden of plegen. Als grotere aantallen moslimjongeren afreizen, zullen er ook steeds meer terugkeren. Een grote zorg voor de inlichtingendiensten, die niet de middelen hebben ze allemaal op de voet te volgen.
pagina 8-9
Een lifestyle die soms in Syrië eindigt
undefined