Popeye en Olijfje

Natúúrlijk laat hij dat niet op zich zitten. Precies op het moment dat prinses Olijfje Bluto niet meer van haar lijf kan houden, schiet Popeye te hulp....

Zo'n hulpvaardige man verdient een standbeeld. En dat heeft Popeye ook gekregen. Op 26 maart 1937 werd Popeye onthuld in Chrystal City, Texas. Tussen 1933 en 1950 heeft Max Fleischer meer dan 250 cartoons gemaakt met de spinazieheld in de hoofdrol. En de spinazietelers zagen hun afzet, vooral onder kinderen, gigantisch toenemen. Er werd zelfs een merk spinazie naar de stripfiguur vernoemd.

In Nederland komt spinazie niet in de toptien van meest gegeten groenten voor. Per huishouden werd er vorig jaar iets meer dan 1 kilo spinazie gekocht. Toch is ook hier spinazie een kostje voor kinderen. Onder kinderen tot twaalf jaar is spinazie nog redelijk populair met een aandeel van 6 procent van de groentenconsumptie. Ter vergelijking: koploper is de onoverwinnelijke bloemkool met 9,4 procent; andijvie is hekkensluiter met 2,4 procent. Maar de 'liefde' voor spinazie bekoelt met het ouder worden van de mens. Mannen tussen de 22 tot 49 jaar zijn goed voor nog slechts 4,8 procent, en vanaf 50 jaar nog voor slechts 2,8 procent. Bij de vrouwen geven de cijfers geen ander beeld. Vrouwen tussen de 22 en 49 jaar eten voor 4,3 procent, en boven de 50 is dat 3 procent.

In ingeblikte vorm heeft spinazie hier nauwelijks een plek verworven. Spinazie is een diepvriesgroente. 68 Procent wordt in bevroren toestand gekocht, 27 procent vers, en 4 procent komt uit glas. Spinazie uit blik? Alleen van het merk Bonduelle is er ingeblikte spinazie te koop. En of dat loont voor een gezinsmaaltijd: 1,09 gulden voor een blikje met 195 gram groente.

Als eerbetoon aan Olijfjes held een romantisch dinertje voor twee: kaasfondue met een vleugje spinazie. Met voor deze gelegenheid natuurlijk de groenten uit blik.

Verwarm in een pan met een dikke bodem zachtjes 4 dl. droge witte wijn (bordeaux) en voeg 300 gram geraspte emmenthaler en 300 gram geraspte gruyère toe. Roeren tot alle kaas gesmolten is. Maak een papje van een eetlepel maizena en een scheutje (warme) wijn en roer dit door de saus. De fondue wordt er iets dikker door. Laat de spinazie van 1 blikje goed uitlekken in een zeef en voeg deze toe aan de kaassaus. Breng op smaak met peper. Giet de saus in een fonduepan en eet ze met stokbrood. Drink het restje bordeaux erbij en open zonodig een tweede fles.

Nanda Troost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden