Pop-upexpositie: Paleis op de Dam 50 uur aaneengesloten open

In het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam is dit weekeinde een tentoonstelling te zien die zich het best laat omschrijven als een pop-upexpositie. Vanaf vrijdagavond 22 uur, als het diner voor 150 Nederlanders achter de rug is, is het paleis 50 uur lang open voor bezoekers. Dat wil zeggen, voor diegenen die een van de 12.500 (gratis) toegangsbewijzen hebben bemachtigd. Zo wordt de viering van de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander feestelijk afgesloten.

Remco Meijer
Paleis op de Dam in Amsterdam. Beeld anp
Paleis op de Dam in Amsterdam.Beeld anp

Rond de statige Burgerzaal staan vijf tijdelijke kassen opgesteld. Elke kas is ingericht als een glazen kijkdoos die een decennium beslaat. Uiteraard te beginnen vanaf 1967, geboortejaar van Willem-Alexander. Behalve objecten heeft elke kas ook een televisiescherm waarop historische fragmenten worden vertoond. Een audioset levert het bijbehorende geluid.

Steeds is gezocht naar een verrassende mengeling van gebruiksvoorwerpen en exclusieve dingen, soms alledaags, soms heel bijzonder. In elke kas zijn ook spullen van het Koninklijk Huis te zien, dat zo als het ware is ingebed in de samenleving - precies de functie die de Oranjes beogen te vervullen.

In de eerste kas staat de zogenoemde Amsterdamse wieg, waarin koningin Juliana lag, aangeboden door de Amsterdamse bevolking. Ook Willem-Alexander sliep erin. Verder is er aandacht voor de Surinaamse onafhankelijkheid, de opkomst van het kamperen (met klapstoelen) en de sluiting van de mijnen. Hier staat ook de originele Meneer de Uil (geleend uit Beeld en Geluid) uit het kinderprogramma de Fabeltjeskrant en ligt een shirt van Johan Cruyff. Aan de wand de singletjes van Teach-In (Ding A Dong) en Shocking Blue (Venus) die internationaal furore maakten.

Zoef de Haas, Juffrouw Ooievaar, Meneer de Uil, Gerrit de postduif. Beeld anp
Zoef de Haas, Juffrouw Ooievaar, Meneer de Uil, Gerrit de postduif.Beeld anp

Kijkdoos twee gaat over het tijdvak 1977-1986. We zien de originele vlag van Aruba, dat in 1986 een status aparte kreeg in het Koninkrijk. Hier liggen de schaatsen waarop Willem-Alexander de Elfstedentocht van 1986 reed en hangt, wie kent 'm nog, een strippenkaart aan de wand. Verder is er aandacht voor de Zomertijd, de Oosterscheldekering en voor Sextant. Beatrix is aanwezig in de beroemde tekening van Marte Röling.

Kas drie (1987-1996) wordt gedomineerd door de originele Stier Herman, geleend van Naturalis. Op een paspop staat een Aussi-trainingspak, als 'gabbersmoking'. Verder ligt er het Verdrag van Maastricht, met originele handtekeningen van regeringsleiders.

Dan kijkdoos vier (1997-2007), die wordt gedomineerd door de huwelijkskleding van Máxima en Willem-Alexander. Haar jurk, zijn pak - alsof het gisteren was. Verder aandacht voor de Vuurwerkramp in Enschede en de Olympische prestaties van Anky van Grunsven.

Tenslotte de periode 2007-2017, met schaatsmedailles van Irene Wüst en Sven Kramer, de kakelverse Nobelprijs voor scheikundige Feringa, de eerste Nederlandse iPhone 3G, 'exactitudes' van het fotografenduo Versluis & Uyttenbroek en een OV-fiets. Plus natuurlijk de inhuldiging, vertegenwoordigd door de regalia.

In de Troonzaal achter de Burgerzaal zijn bovendien nog 'levende' optredens van diverse artiesten, zowel muziek als dans in allerlei variaties. Voor wie meer wil weten, zijn er de sites www.wa50.nl en www.koninklijkeverzamelingen.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden