Pop-pastische

Zelden verscheen er een popboek dat zó in de geest van het onderwerp is als HansVandenburg En Het Geheim Van Het Succes van Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes - het duo dat naam maakte als vertalers van 'moeilijke' teksten, van Bob Dylan tot Finnegans Wake van James Joyce.


Het schrijven van een monografie over de Haagse muzikant Hans Vandenburg en/of diens band Gruppo Sportivo lijkt een andere expertise te vereisen, maar het pakt goed uit: niet alleen in een flink aantal liedjesvertalingen, het duo verwerkte ook eerder opgedane kennis van Dylan en Joyce in geestige pastiches.


Dat was ook precies waarin Vandenburg met zijn Gruppo Sportivo in uitblonk. Was inderdaad, want met dit boek wil het duo ook ophelderen hoe het kan dat dat Gruppo Sportivo met de eerste twee platen 10 Mistakes (1977) en Back To 78 (1978) zo succesvol was, terwijl het daarna snel bergafwaarts ging. Vijfentwintig platen maakte Vandenburg, maar iedereen lijkt alleen die eerste twee te kennen.


Die pragende vraag wordt hier niet beantwoord. Het boek is te lezen als een parodie op de rockbiografie, zoals Gruppo knipoogde naar het serieuze werk van bijvoorbeeld Frank Zappa.


Zo is er het voorwoord van de Amerikaanse rockjournalist Abe Kabibble: 'Voor u ligt boek over Hans Vandenburg. Hans.' Met zichtbaar plezier lijkt hier de gewichtigdoenerij van popjournalist Greil Marcus te worden gepersifleerd. Maar ook de Brood-biografie van Bart Chabot ontsnapt niet aan de parodie. Een vondst is het gekrabbel in de kantlijn van Vandenburg, ín de trant van 'Ha, ha, die vind ik zelfs leuk.'


Om vrolijk van te worden, net als nog altijd van die eerste Gruppo Sportivo-platen. En ondanks alle kolder steek je nog ook nog wat op van de popgeschiedenis.


Bindervoet & Henkes: Hans Vandenburg En Het Geheim Van Het Succes.


Nijgh & Van Ditmar; 224 bladz.; € 24,90.


ISBN 978 90 388 9345 7.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden