Pootjes met suiker

Komend weekend begint de week van het platteland. Het moment om streekproducten in het zonnetje te zetten. Dat vonden ze ook in Zeeland, waar in Middelburg 'de Smaek van Zeeland' wordt georganiseerd....

We hoopten op een boekje waarin streekproducten verwerkt zouden zijn in typisch Zeeuwse gerechten. Het bleek echter, na een opsomming van wat er in Zeeland allemaal aan streekproducten voorhanden is, vooral een restaurant- en winkelgidsje te zijn. Voor een culinaire rondreis, zo gezegd. Ieder opgenomen restaurant presenteert zich met een foto van een gerecht. Maar geen recept te vinden.

Een restaurant laat een fraai opgemaakt gerecht zien: pik-in-'t-potje. Dat waren we al eens tegengekomen in het boek van M. Aalbregtse, Kezanse Kost. Per persoon een halve kilo aardappelen en 2 à 3 eieren. Kook de geschilde aardappelen in weinig water gaar en stamp ze tot puree. Kook de eieren hard, snijd ze fijn en roer ze door de puree. Op smaak afmaken met zout en warm houden. Smelt voor een botersaus de boter en houdt deze warm, tegen de kook aan. Klop, afhankelijk van het aantal personen, eieren voor een eiersaus en voeg ze deel voor deel, van het vuur af, toe aan de botersaus. Doe door de eiersaus een scheut azijn voor een zure saus.

De eier- of botersaus wordt door de stampot geroerd. Aangezien niet iedereen van zuur houdt, is het beter dat elke persoon zich van azijn op het eigen bord voorziet, bij voorkeur witte azijn. Het wordt pik-in-'t-potje genoemd omdat de kinderen gaarne met eigen vork een groot stuk ei uit de op tafel staande pan pikken, laat Aalbregtse weten.

Typisch Zeeuws zijn boterbabbelaars: doe 100 gr. boter, 150 gr. bruine basterdsuiker, 50 gr. suiker, 2 eetlepels stroop, 1 eetlepel water, een halve eetlepel azijn en 1 mespunt zout in een pannetje met een dikke bodem en roer alles op laag vuur tot een taaie massa. Beboter een bakplaat en trek daarop het mengsel in lange repen. Snijd deze repen in kleine blokjes (uit Van Mosselsoep en kaneelpap, van Jo van Lamoen).

Uit Streekrecepten, van J.P. Stam-Dresselhuys en J.C. Wessels-Nijenhuis: var kenspootjes met suiker uit Terneuzen: Leg gehalveerde, goed gaar gekookte varkenspootjes met wat stukjes mager vlees en een weinig van het geleiige kooknat in een braadpan. Bestrooi dit flink met witte basterdsuiker. Laat alles een uurtje stoven op het vuur of in de oven. Het wordt daardoor een kleverige massa, die gegeten wordt bij droog witbrood.

Ook uit Terneuzen: rode kool met brood. Kook rode kool met 2 zure appels, azijn, zout en water. Leg na een uur een varkensworst in stukken op de kool en laat alles zachtjes gaar koken. Geef er droge sneden brood bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden