Poort weer open voor Iraanse student

De universiteiten hebben na wekenlange onderhandelingen met de ministers Verhagen van Buitenlandse Zaken en Plasterk van Onderwijs overeenstemming bereikt over de precieze voorwaarden om Iraanse studenten toe te laten tot de Nederlandse universiteiten....

Van onze verslaggeefster Sara De Sloover

Algemene bachelor- en masterstudies moeten weer toegankelijk worden voor Iraniërs. De Universiteit Twente heeft afgelopen weekend al laten weten Iraniërs niet langer te zullen weren. Alleen voor specialistische promotieonderzoeken en eventuele masters zullen zij door de AIVD extra worden gescreend. Die screening houdt in dat zij mogelijk niet worden toegelaten.

Een aantal hoogleraren zal deze week een voorstel doen welke specialistische promotieonderzoeken en eventuele masters dat betreft, aldus een woordvoerster van OCW. ‘Die gespecialiseerde activiteiten zal het kabinet vaststellen in een protocol.’ Dat gebeurt naar verwachting voor het einde van deze week.

In september vorig jaar stuurden Verhagen en Plasterk een brief naar alle instellingen voor hoger onderwijs. Daarin vroegen zij om terughoudendheid te betrachten bij het toelaten van nieuwe Iraniërs. Aanleiding voor die brief was het aannemen van de VN-resolutie 1737. Die resolutie verbiedt nucleaire technologie ter beschikking te stellen aan Iran.

Nederland is het enige land dat in het hoger onderwijs actie ondernam na die VN-resolutie. De universiteiten van Twente en Eindhoven beslisten daarop Iraanse studenten te weren uit alle opleidingen. Naar eigen zeggen omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de garantie had gevraagd dat de studenten niet met nucleaire informatie in aanraking zouden kunnen komen. Beide universiteiten zeiden die garantie niet te kunnen leveren.

Na afloop van het overleg met de betrokken ministers kondigde de voorzitter van het Twentse college van bestuur, Anne Flierman, dit weekeinde een koerswijziging aan. Iraniërs worden niet langer geweerd, omdat na het overleg de IND niet langer een garantie zou eisen. Flierman: ‘Ik weet dat ze dat ontkennen, maar ik heb de brief op mijn bureau liggen. De IND is van mening veranderd.’

De actiegroep IraanseStudenten.nl, die een petitie opstelde tegen de ‘categorische uitsluiting van Iraniërs aan de universiteiten van Twente en Eindhoven’ reageert verheugd, maar spreekt wel van een kolossale fout van de Universiteit Twente, die opheldering vereist.

‘We vragen ons ook af wat Eindhoven gaat doen. Van die kant is het nog altijd oorverdovend stil’, zegt woordvoerder Behnam Taebi, docent techniekfilosofie aan de universiteit van Delft. De petitie is inmiddels ondertekend door meer dan 3.600 mensen, onder wie tientallen hoogleraren uit binnen- en buitenland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden