Poolse werknemers zijn voorlopig geen blijvers

Amsterdam - Het grootste deel van de Poolse arbeidsmigranten vertrekt weer naar eigen land. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.


Van de Polen die zich sinds 2000 in Nederland hebben gevestigd, is alweer 60 procent vertrokken. Het percentage vertrekkers ligt daarmee een stuk hoger dan dat van migranten uit Marokko en Turkije. Van de Marokkanen en Turken, die vooral in de jaren zestig en zeventig naar Nederland kwamen, keerde zo'n 30 tot 40 procent weer terug naar hun vaderland. Van de Italiaanse en Spaanse gastarbeiders die in dezelfde periode naar Nederland kwamen, ging zo'n 63 à 73 procent weer weg.


De vraag: blijven de Polen nu wel of niet, is een heet politiek hangijzer. Vorige maand trok de gemeente Den Haag nog aan de bel. PvdA-wethouder Nolder sprak van een 'tsunami van Oost-Europeanen' die zich in zijn gemeente vestigt. Volgens hem vormt deze groep de 'grootste integratieklus van deze stad'.


Rotterdam - waar ook veel Oost-Europeanen zijn neergestreken - herkent zich niet in dit beeld. Deelraadsvoorzitter Ed Goverde (PvdA) van de Rotterdamse deelgemeente Charlois vindt juist dat de Polen, die zich voor langere tijd vestigen in de stad, een positieve bijdrage leveren aan de buurt. Hij waarschuwde wel dat het kabinet ervan uit moet gaan dat veel Polen hier blijven. 'Anders sluit je je ogen, en maak je dezelfde inschattingfout als destijds met de Marokkanen en de Turken.'


Zijn woorden waren gericht aan minister Donner (Binnenlandse Zaken). Deze zei onlangs in de Tweede Kamer dat een groot deel van de Polen vertrekt zodra het werk ophoudt.


Ook de ABU, de branchevereniging van uitzendbureaus, hamert er geregeld op dat de meeste Polen weer vertrekken. Volgens de uitzendbureaus blijft slechts een op de vijf Polen langer dan een half jaar. Ze benadrukken dat de Poolse migranten banen accepteren waar veel Nederlanders geen zin in hebben. Voor hen zijn de Polen een interessante markt. Hoewel de vraag naar uitzendkrachten tijdens de crisis snel daalde, kwam deze groep minder gehavend de recessie uit.


De verwachting is dat het aantal Oost-Europeanen verder zal toenemen. De ABU stelt dat er nu op jaarbasis 100 duizend Polen in Nederland werken. Gemiddeld blijven ze 9 maanden. Hun aantal stijgt in 2015 naar 180 duizend, verwacht men.


Volgens het CBS vestigden zich vorig jaar 13 duizend nieuwe Polen in Nederland. In 2008 waren dat er nog duizend meer.


Polen kunnen zich - in tegenstelling tot de Turkse en Marokkaanse immigranten destijds - vrij bewegen in de EU. De Turkse en Marokkaanse groep arbeidsmigranten bestond vooral uit mannen, die later hun gezin lieten overkomen. Onder de Poolse immigranten daalt het aandeel van de vrouwen juist. Dit wijst erop dat grootschalige gezinshereniging onder Poolse migranten op dit moment niet aan de orde is, aldus het CBS.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden