Poolse vampiers, gamen met bloed en het zeehondje from hell

Welk wetenschappelijk nieuws moet u deze week lezen om de wereld van morgen te begrijpen? Chef wetenschap Maarten Keulemans selecteert de vijf meest opmerkelijke berichten van week 48.

Maarten Keulemans
Grijze zeehond Beeld anp
Grijze zeehondBeeld anp

Bloedsport

Nog geen week nadat ze zich hadden aangemeld, besloot geldwervingssite Kickstarter twee Canadese spelontwerpers te schorsen die bedachten hoe je bloed kunt aftappen van de spelers van computergames.

Ja: hun bloed. De Canadezen dokterden uit hoe je een trillingen doorgevende gamecontroller - een Nintendo Rumble Pack - kunt koppelen aan een medisch infuus voor bloedafname. Steeds als de gamer geraakt wordt in het spel, zou er een beetje van zijn bloed in een bloedzak belanden.

Akelig en macaber, vond Kickstarter. Terwijl de intenties van de Canadezen toch nobel zijn. 'Ons doel', schrijven ze op hun inmiddels geblokkeerde Kickstarterpagina, 'is om een multiplayer-eenheid te ontwikkelen die door het land kan worden vervoerd voor bloeddonatie-spelevenementen.'

Uw hond verstaat u

Het gebeurt niet iedere dag dat je als wetenschapsredactie kunt noteren dat honden ons verstaan - maar dankzij een vernuftig experiment zijn daar nu wel goede aanwijzingen voor.

Britse wetenschappers documenteerden hoe er regelmaat zit in welk oor honden ons toekeren als we iets zeggen: links bij meer emotionele spraak, rechts bij inhoudelijke uitspraken. Dat duidt erop dat honden, net als mensen, verschillende hersenhelften inzetten om kaas te maken van wat we ze zeggen.

'Toen een commando werd toegediend op een vlakke, emotieloze toon, draaide 80 procent van de honden de kop naar rechts, ten teken dat ze zich concentreerden op de woorden, en niet de emotie,' zoals het Britse weekblad New Scientist rapporteerde. Nog een generatie of wat evolutionaire druk, en honden kunnen ons verstáán, zou je haast denken.

Open de anticonceptiesluis

Futuristisch en op het eerste gezicht lachwekkend is ook het Eindhovense idee voor een 'anticonceptiesluis', een minuscuul apparaatje dat in de eileider kan worden gebracht en daar de boel hermetisch afsluit - totdat de vrouw in kwestie op een dag het deurtje openzet, met een speciaal daartoe ontwikkelde gordel.

Zoals dat vaker gaat met goede ideeën: als je erover bent uitgegiecheld, besef je pas dat het eigenlijk best een goed plan is. Pil en spiraaltje hebben bijwerkingen, het condoom geeft ongelukjes en wordt soms 'vergeten': het ideale anticonceptiemiddel is, kortom, nog niet gevonden.

Binnenkort beginnen de eerste proeven op dieren.

null Beeld
Beeld

Zeehondje bijt

Schattige puppy-ogen of niet, in één week tijd wist de zeehond zijn imago als schattig knuffeldier om zeep te helpen.

Het dier blijkt een nieuwe lekkernij te hebben ontdekt: de bruinvis. De laatste tijd spoelen er opvallend veel dode, verminkte bruinvissen aan, en deze week maakten Nederlandse onderzoekers bekend dat ze in de wonden het dna van drie afzonderlijke zeehonden hadden gevonden.

'Dit is nieuw gedrag', constateert Mardik Leopold van kennisinstituut IMARES in Wageningen. In Engeland gingen de tabloids een stap verder: voor je het weet gaan de zeehondjes ook zwemmers te lijf.

Vampiers gevonden

Het was een mooie week voor de archeologie. In China werd ontdekt dat het houden van kippen als boerderijdier waarschijnlijk tienduizend jaar geleden in Noord-China is begonnen, en in Denemarken diepte men een vijfduizend jaar oude stenen bijl op met de stok er nog aan - een buitengewoon zeldzame vondst.

Maar de lolligste onthulling kwam uit Polen, waar archeologen in zes oude graven de overblijfselen vonden van 18de-eeuws bijgeloof: skeletten die men door middel van een zeis of een steen op de keel ook na de dood in het graf heeft willen houden.

Vampiers, concludeerden de archeologen onmiddellijk, maar door de Volkskrant geraadpleegde experts benadrukken dat men destijds in wel meer soorten engerds uit het graf kende. De doden bewijzen in elk geval dat het oude volksgeloof in geesten en ondoden ook lang na de bekering tot het Christelijke geloof op het Europese platteland springlevend was.

Vampiers uit Polen, met een sikkel respectievelijk een steen op hun nek om ze tegen te houden. Beeld Plos One
Vampiers uit Polen, met een sikkel respectievelijk een steen op hun nek om ze tegen te houden.Beeld Plos One
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden