nieuws

Poolse regio’s trekken uitroepen ‘lhbti-vrije zone’ in na druk EU

Onder druk van de EU hebben drie Poolse regio’s de uitroeping van hun gebied tot ‘lhbti-vrije zone’ ingetrokken. De provincies besloten hiertoe omdat ze elk tientallen miljoenen euro’s Europees subsidiegeld dreigden mis te lopen wegens discriminatie.

'Mensen, geen ideologie', leest een protestbord op straat in Warschau.  Beeld REUTERS
'Mensen, geen ideologie', leest een protestbord op straat in Warschau.Beeld REUTERS

Precies een jaar nadat voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Comissie de regio’s in de ban had gedaan, kiezen ze nu stuk voor stuk eieren voor hun geld. Vorige week besloot al een vierde regio een omstreden resolutie in te trekken waarin de lokale bestuurders van leer trokken tegen de in hun ogen verwerpelijke ‘lhbti-ideologie’.

Er is nu nog één provincie, van de vijf die Brussel begin deze maand schriftelijk de wacht had aangezegd, die afstand moet nemen van de afkondiging van de lhbti-vrije zone. De vijf regio’s dreigden in totaal 126 miljoen euro Europese steun te verliezen als ze niet zouden inbinden.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen trok vorig jaar, in haar eerste State of the Union, fel van leer tegen de Poolse acties. ‘Lhbti-vrije zones zijn mensenvrije zones’, aldus de verontwaardigde EU-baas, zonder overigens de Polen te noemen. ‘En ze hebben geen plaats in onze unie.’

‘Chantage’

De Poolse minister van Justitie, Zbigniew Ziobro, beschuldigde Von der Leyen toen van chantage. ‘Ze willen de Poolse democratie schenden door grote hoeveelheden EU-geld van ons af te nemen’, aldus de minister. ‘Ze chanteren ons om ons te dwingen veranderingen door te voeren in ons sociale, culturele en educatieve leven. Het is een aanval op de democratie door de Europese elites.’

Hoewel de regering in Warschau zich verzette tegen toegeven aan de druk van Brussel, besloten drie provincies maandag tot het intrekken van de anti-lhbti-resoluties. In totaal zo’n honderd Poolse regio’s en gebieden riepen zich twee jaar geleden uit tot lhbti-vrije zone. Om weer conflicten met de EU te voorkomen, werden maandag nieuwe resoluties aangenomen waarin ze afstand namen van discriminatie.

Zo keurde de provincie Subkarpaten volgens het Poolse staatspersbureu PAP een resolutie goed waarin het zichzelf omschrijft als een ‘regio waarin tolerantie diep verankerd is’. De regio Lublin zei dat hun resolutie is bedoeld om ‘de fundamentele rechten en vrijheden’ te beschermen. Ook werd het recht van iedereen ‘op zelfbeschikking’ erkend. De regio Swietokrzyskie had vorige week als eerste toegegeven aan de eis van Brussel. Minister Ziobro had de vier provincies eerder nog op het hart gedrukt niet in te binden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden