Poolse priester doet anti-joodse uitspraken

Het centrum-rechtse blok Solidariteits Verkiezings Actie (AWS) in Polen heeft maandag afstand genomen van antisemitische opmerkingen door een prominent lid van Solidariteit, de r.k....

Reuters

WARSCHAU

Volgens het Poolse persagentschap PAP had Jankovski gezegd 'het eens te zijn met de idee dat de joodse minderheid niet tot onze regering moet worden toegelaten'. De AWS zei dat het duidelijk is hoever de uitspraken van Jankovski verwijderd zijn van het standpunt van de Poolse bisschoppen.

Aartsbisschop Tomasz Goclovski uit Gdansk had zich al eerder gehaast te verklaren het volstrekt oneens te zijn met Jankovski. 'Dit is het volstrekt misbruik maken van de kansel en een toonbeeld van incompetentie.'

Het mikpunt van Jankovski was Bronislav Geremek, die door de liberalen naar voren wordt geschoven als de beoogde minister van Buitenlandse Zaken bij de vorming van een coalitieregering met de AWS. De academicus Geremek, een oudgediende van het democratisch verzet tegen de communisten, is van joodse afkomst.

Janovski was eerder in het nieuws vanwege antisemitische uitspraken, die hij in 1995 maakte in aanwezigheid van de toenmalige president en ex-leider van Solidariteit, Lech Walesa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden