Poolse premier wil EU-verdrag wel tekenen

De Poolse premier Donald Tusk vindt dat Polen het nieuwe hervormingsverdrag van de Europese Unie moet ratificeren. Tusk is het niet eens met de Poolse president Lech Kaczynski die weigert zijn handtekening te zetten onder het zogenoemde Verdrag van Lissabon....

ANP/RTR

Tusk zei dinsdag op een persconferentie dat ratificatie van het verdrag in het belang van Polen is. Tusk maakte duidelijk dat hij niet wil dat Polen in dezelfde situatie als Ierland terechtkomt. De Ieren hebben het verdrag in een referendum verworpen.

President Kaczynski stelde in een interview met de krant Dziennik dat ondertekenen van het verdrag zinloos is geworden na het Ierse nee. Het Poolse parlement stemde in april voor ratificatie, maar voor een bevestiging is een handtekening van de president nodig.

Maandag bleek dat ook de Duitse president Horst Köhler wacht met de ondertekening van het EU-verdrag. Köhler wil eerst dat het Duitse Constitutioneel Hof een oordeel geeft over het verdrag, waarmee de lidstaten meer bevoegdheden overdragen aan de Europese Unie.

Het Verdrag van Lissabon treedt pas in werking als alle 27 landen de tekst hebben geratificeerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden