Poolse minister gelooft in complottheorie wereldheerschappij Joden

Volgens de net aangetreden Poolse minister Antoni Macierewicz van Defensie zou het zo maar kunnen dat Joden een plan klaar hebben liggen om de wereld te domineren. Dit schrijft de Engelse krant The Guardian, dat een interview uit 2002 in herinnering roept waarin Macierewicz vertelt te geloven in een document waarin het plan beschreven zou worden. Macierewicz krijgt nu veel kritiek te verduren.

Fleur Willemsen
De kersverse minister van Defensie Macierewicz. Beeld Reuters
De kersverse minister van Defensie Macierewicz.Beeld Reuters

In 2002 vertelde Macierewicz op de radio dat hij de 'Protocollen van de Wijzen van Sion' heeft gelezen, een fictief verslag van een vergadering van Joodse leiders. Hierin staat te lezen hoe zij de christelijke maatschappij omver wilden werpen en er Joodse wereldheerschappij voor in de plaats wilden brengen. Zo zouden de wereldeconomie en media onder controle gehouden moeten worden. Deze zogenoemde 'Protocollen' beschrijven de plannen gedetailleerd.

Nep

Het pamflet bleek al in de jaren twintig, nadat journalisten en historici er onderzoek naar deden, nep te zijn. Het bevat aan elkaar geplakte stukken tekst uit verschillende boeken. Nadat de nazi's aan de macht kwamen in 1933 werd het pamflet nog als lesmateriaal gebruikt op Duitse scholen.

Macierewicz erkende dat er discussie bestaat over de authenticiteit van het document, maar zei tegen een radioluisteraar: 'De ervaring leert dat dergelijke groepen bestaan in Joodse kringen.' Zijn uitspraken konden op veel kritiek rekenen in Polen, maar het weerhield zijn partij er niet van om Macierewicz tot minister te benoemen.

Zijn uitlatingen over het neppe document komen Macierewicz nu op kritiek te staan, met name van anti-racisme-activisten in Polen. Zo zei Rafal Pankowski, die eerder over het radio-optreden van Macierewicz schreef in een boek over extreem-rechts in Polen, tegen The Guardian: 'Hij staat bekend om zijn verdeeldheid zaaiende, radicale stijl van politiek bedrijven. Die stijl vind je ook terug in de nationalistische koers die het radioprogramma waar Macierewicz zijn uitspraken deed, vaart.'

Ook een Poolse anti-lasterorganisatie heeft kritiek op Macierewicz geuit. De organisatie roept de minister op om zich te verontschuldigen voor zijn uitspraken uit 2002 en wil dat hij de opmerkingen terugneemt. Macierewicz heeft tot dusverre nog geen gehoor gegeven aan dit verzoek.

Omstreden politicus

Twee weken geleden won Recht en Rechtvaardigheid, de partij van Macierewicz, de verkiezingen. De 67-jarige man geldt als een van de meest omstreden politici van Polen. Hij heeft een hekel aan Brussel en maakt al twee decennialang collega-politici aan de lopende band zwart. Macierewicz is er verder heilig van overtuigd dat Rusland verantwoordelijk is voor de dood van de Poolse oud-president Lech Kaczynski.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden