Poolse generaal laakt uitrusting militairen Afghanistan

Het hoofd van de Poolse landmacht, generaal Waldemar Skrzypczak, heeft de voorbije dagen zware kritiek geuit op de uitrusting van zijn militairen in Afghanistan.

Skrzypczak deed zijn uitspraak een week nadat een Poolse patrouille in een hinderlaag liep. Daarbij kwam één officier, een kapitein, om het leven. Hij is het tiende Poolse slachtoffer sinds de regering in Warschau in 2007 troepen naar Afghanistan begon te sturen.

Volgens de generaal had de aanslag kunnen worden vermeden als de militairen over het juiste materieel hadden beschikt. De schuld van de gebrekkige uitrusting gaf hij aan de ambtenaren van het minister van Defensie. Die zouden de behoeften van de Poolse frontsoldaten schromelijk onderschatten. Skrzypczak verweet hen oorlog alleen te kennen uit de film.

De kritiek van de bevelhebber is des te gevoeliger, omdat de Taliban steeds actiever worden. Volgens de in Afghanistan gelegerde soldaten hebben ze het nog nooit zo zwaar te verduren gehad als in de laatste tijd. De tweeduizend Polen zijn gelegerd in de provincie Ghazni, ten oosten van Uruzgan, waar de Nederlanders zijn gelegerd.

De minister van Defensie Bogdan Klich bestempelde de kritiek van Skrzypczak als ongeoorloofde inmenging in de politieke besluitvorming. Hij wees erop dat de uitrusting van de Poolse troepen sinds het begin van hun deelname aan de NAVO-operatie, aanzienlijk is verbeterd.

Maar volgens de legerleiding kunnen de negen helikopters waarover de Poolse troepen beschikken het werk niet aan. Daarin werd de legerleiding zaterdag gesteund door premier Donald Tusk. Tijdens een bezoek aan de Poolse basis in Ghazni had hij als mening te kennen gegeven dat het geld van Defensie slecht wordt uitgeven.

In een reactie op de kritiek besloot de Poolse regering dinsdag om de begroting voor de uitrusting van de militairen voor dit jaar te verdubbelen tot een miljard zloty (240 miljoen euro).

Van het extra geld moeten, behalve helikopters, ook onbemande spionagevliegtuigjes worden gekocht. Die zouden tijdig hinderlagen van de Taliban kunnen ontdekken.

Een deel van het geld zal ook worden gebruikt om de persoonlijke uitrusting van de manschappen te verbeteren. Volgens de weduwe van de gesneuvelde kapitein had haar man zijn schutbril zelf moeten kopen. Ook de maaltijden in de kantine zouden te wensen overlaten.

Polen is niet de enige deelnemer aan de NAVO-operatie bij wie de uitrusting van de troepen ter discussie staat. Vorige maand klaagde de stafchef van het Britse leger over een gebrek aan helikopters. Daardoor zouden meer transporten over land moeten gebeuren dan goed is voor de veiligheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden