Poolse economie snelste groeier van alle landen in oost-Europa

Polen leidt in Oost-Europa de hervormingen naar een markteconomie. Het land kent op dit moment in deze regio de hoogste economische groei en stijging van de industriële produktie....

AP

AP

WARSCHAU

De industriële produktie was tussen januari en juni 9,9 procent hoger dan in dezelfde periode van 1993. Voor dit jaar wordt verwacht dat de economische groei zal uitkomen op 4,5 procent, zo heeft minister Miroslaw Pietrewicz, hoofd van het centrale planbureau, gezegd. 'De economische situatie stabiliseert zich', stelde hij.

In Hongarije steeg de industriële produktie in de eerste zes maanden van dit jaar met 5,7 procent, terwijl Roemenië met een produktiegroei van 5,5 procent een derde plaats behaalde.

In andere landen in Oost-Europa daalde daarentegen de industriële produktie. In de republiek Tjechië bedroeg de daling 0,7 procent, in de Oekraïne bedroeg de daling liefst 38 procent.

Behalve Polen zullen dit jaar alleen Hongarije en Tsjechië een positieve economie groei halen. In de andere landen zal het nationale produkt gelijk blijven of zelfs dalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden