Poolse bevolking heeft juist nu Europese steun nodig

De ingezonden brieven van donderdag 3 augustus.

Betogers in Warschau demonstreren tegen de justitiële hervormingen die de regering wil doorvoeren. Beeld afp
Betogers in Warschau demonstreren tegen de justitiële hervormingen die de regering wil doorvoeren.Beeld afp

Brief van de dag Polen zijn gebaat bij onze Europese steun

Derk Jan Eppinks oproep aan eurocommissaris Frans Timmermans om de Poolse bevolking niet in een collectieve anti-Europese stemming te duwen zie ik als een oproep aan ons allemaal.

Zijn observatie over de Poolse afkeer tegen van boven opgelegde regels en sancties werd de afgelopen weken tijdens mijn vakantie in Polen voortdurend bevestigd. Er is hier in Polen allerminst unanieme steun voor het beleid van Kaczynski's PiS. Het tegenkamp manifesteert zich opzichtig met de Poolse vlag met het EU-logo eroverheen. In het westen van het land en in de grote steden is het verzet het duidelijkst aanwezig.

In onze gesprekken met de mensen hier overheerst diepe verontwaardiging over de manier waarop de kongsi van de conservatieve regering en de katholieke kerk 'oude tijden' laat herleven. Drie dagen geleden waren wij getuige van een onopvallende politieactie tegen een cameraploeg in het natuurpark van Bialowieza. In de verte hoorden wij het geluid van motorzagen; wat hier aan de hand was, laat zich raden.

Europese sancties zullen door de mensen hier als tegenwerking worden ervaren, de Poolse bevolking is nu meer dan ooit gebaat bij onze Europese steun.

Rolf Bron, vanuit Poznan

Rug naar de samenleving

Staatssecretaris Dekker heeft getracht te voorkomen dat een tweede islamitische middelbare school (Stichting Islamisch Onderwijs SIO) de poorten opent op 1 september. De reden voor zijn weerstand was onder andere dat een bestuurslid van SIO steun had betuigd aan IS.

Dekker werd in zijn weigering gesteund door vijftien islamitische scholen en de Amsterdamse wethouder Kukenheim. Volgens de wethouder 'staat het bestuur van SIO met zijn rug naar de samenleving'. De Raad van State heeft echter besloten dat SIO zijn gang mag gaan en sommeerde de staatssecretaris alsnog voor de financiering te zorgen. Naar mijn mening staat dus ook de Raad van State met de rug naar de samenleving en dat is zorgwekkend.

Frans Derks, Brielle

Rollende 'r'

Onno Blom refereert in zijn interessante serie 'Memoires van een biograaf' over Jan Wolkers aan '... de rollende 'r ' die de Leidenaar eigen is ...'. Dat zal de ware Leienaar geen deugd doen. Zijn 'r' is niet rollend maar klinkt een beetje als de zogeheten Gooise 'r' , die we dagelijks tenenkrommend aan moeten horen op radio en tv. In het café bestelt hij een 'bojjeltje' en langs de lijn op het voetbalveld vuurt hij zijn zoontje aan met 'naaj vojen! naaj vojen!'.

Ooit beschouwd als een beetje volks is het Leidse accent inmiddels in feite mainstream geworden. De instroom van Leidse studenten, voor het grootste deel opgegroeid met de Gooise 'r', is daar mede debet aan.

Johan Smit, Voorhout

Voetbal is weer leuk

Ik kijk al heel lang niet meer naar voetbalwedstrijden op tv. Terug naar de keeper, beetje rondspelen achterin, alleen het resultaat telt, de nul houden, enzovoort. Na 10 minuten haak ik al verveeld af.

Nee, dan het vrouwenvoetbal. Aanvallend, gedurfd, er wordt wat geprobeerd en er gaat weleens iets mis, energiek, er wordt hard gewerkt, niet langdurig gekermd na een overtreding. Kortom: het is weer leuk en spannend om voetbal te zien. Ik verheug me weer zoals vroeger op de volgende wedstrijd van Oranje.

Kan Studio Sport op zondag niet een samenvatting van de (internationale) vrouwencompetitie toevoegen?

Willem Baas, Culemborg

Vivianne Miedema in duel met Jessica Samuelsson en Caroline Seger van Zweden tijdens de kwartfinale tussen Nederland en Zweden. Beeld anp
Vivianne Miedema in duel met Jessica Samuelsson en Caroline Seger van Zweden tijdens de kwartfinale tussen Nederland en Zweden.Beeld anp

Royals

Uw artikel over modern vorstendom schetst een deerniswekkend beeld van hedendaagse koninklijke families die door hun onderdanen psychisch worden gemarteld want iets anders is er niet van te maken, van die opsluiting in volledige beperking met dichtgebrande snavels in een gouden kooi en met geknipte vleugels.

De verhalen over Harry Windsor aangestaard door miljoenen achter de kist van zijn moeder, de door voyeuristische onderdanen veroorzaakte anorexia van Victoria Bernadotte en de depressie van wijlen Claus van Amsberg zijn illustratief en maken duidelijk dat Amnesty International onverwijld op dient te komen voor de mensenrechten van koninklijke personen wereldwijd.

Ik beken dat ik mijzelf in het verleden afgodisch heb gedragen door de acceptatie van een koninklijk lintje, maar ik schaam mij daarvoor thans diep. Vorstelijke staatshoofden moeten we niet meer wensen en presidenten hoeven we ook niet. De voorzitter van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal kan ook prima als staatshoofd fungeren.

Jan Krol, Almelo

Omdraaien

Prachtige monumentale panden in Noordoost-Groningen raken zwaar beschadigd door de gaswinning. Een deel van deze panden wordt door de NAM opgekocht om vervolgens leeg te komen staan. Het gaat ook om rijksmonumenten, zoals de Geertsemaheerd in Slochteren. Wat gaat er gebeuren met deze panden? Is de leegstand het begin van een herstelplan? Eerder deze week maakte Eberhard van der Laan de mooie opmerking dat we ook in het Noorden trots mogen zijn op Amsterdam. Ik zou dit ook willen omdraaien: randstedelingen, er wordt prachtig cultureel erfgoed van ons Nederlanders bedreigd!

Katherine Stroebe, Groningen

Lig-bureau

Het sta-bureau rukt op want staan is gezonder dan zitten. Liggen trouwens ook.

Joost Heyink, Zuidwolde

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden