'Poolse arbeiders worden in Nederland nog steeds uitgebuit'

Poolse arbeidsmigranten in Nederland worden op de werkvloer nog altijd uitgebuit. Ze maken lange dagen, moeten onbetaald overwerken en kampen met seksuele intimidatie. Dit concluderen stichtingen SOMO en FairWork na gesprekken met meer dan honderd Polen.

Poolse en Portugese bouwvakkers die in 2013 aan de A2-tunnel bij Maastricht werkten.Beeld anp

Volgens de onderzoekers zijn Poolse arbeiders 'extreem kwetsbaar' doordat zij afhankelijk zijn van uitzendbureaus. Deze bedrijven regelen naast werk ook woningen, transport en zorgverzekeringen. Esther de Haan, onderzoeker van SOMO: 'Uitzendbureaus moeten veel beter gecontroleerd worden: zelfregulering in de sector faalt en de Poolse arbeiders zijn de dupe.'

Bijna alle ondervraagden konden een situatie schetsen waarin een klagende, Poolse collega door een uitzendbureau werd weggestuurd. Ook is velen verteld dat een klacht indienen gelijk staat aan een vertrek. Vrouwelijke arbeiders werden betere arbeidsvoorwaarden beloofd in ruil voor seksuele handelingen.

Oneerlijk

De meeste klachten gingen over oneerlijke behandeling ten opzichte van Nederlandse arbeiders, overuren, het gebrek aan duidelijke contracten en slechte huisvesting. Er kwamen geen klachten binnen over het fysiek zware en eentonige werk dat veel Polen doen.

SOMO en FairWork willen dat de overheid meer doet om de leefomstandigheden van de Poolse arbeidsmigranten te verbeteren. De maatregelen uit 2011 zouden niet voldoen. In het onderzoeksrapport geven de onderzoekers een aantal aanbevelingen. Zo worden betere arbeidsinspecties en het makkelijker uitbetalen van overuren genoemd.

In Nederland wonen 150 duizend inwoners van Poolse herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal sinds 2000 vervijfvoudigd. Na de toetreding van Polen tot de Europese Unie in 2004 kwamen er meer Polen naar Nederland.

Lees ook:

Poolse en Portugese bouwvakkers die aan de A2-tunnel bij Maastricht werkten, kregen via de rechter dezelfde rechten als hun Nederlandse collega's. Het uitzendbureau moet enkele miljoenen nabetalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden