NieuwsPolen

Poolse activiste aangehouden na plakken posters van Maria met regenboogvlag

De Poolse activiste Elzbieta Podlesna is maandag in Warschau aangehouden en aangeklaagd. Ze wordt ervan verdacht ‘religieuze gevoelens te hebben beledigd’. Podlesna heeft volgens de politie posters verspreid waarop de heilige maagd Maria en Jezus te zien zijn met een aureool in de kleuren van de lhbti-vlag.

Iris Koppe
Elzbieta Podlesna Beeld
Elzbieta Podlesna

De 51-jarige activiste was op Bevrijdingsdag nog in Nederland, waar ze bij een bezoek aan Amnesty International haar bezorgdheid had geuit over de teloorgang van de rechtsstaat in Polen.

Agenten deden maandagochtend een inval in het appartement van Podlesna in Warschau. Tijdens een huiszoeking werden haar laptop, mobiele telefoon en geheugenkaarten in beslag genomen. Al eerder had de politie camera’s geplaatst bij de woning van Podlesna. ’s Middags volgde de arrestatie van de activiste. De politie zegt dat ze de posters eerder dit jaar in de Poolse stad Płock heeft verspreid. Podlesna heeft dit ontkend.

In reactie op de aanhouding van Podlesna organiseerde een groep medestanders maandagmiddag in Krakau een protest bij de Heilige Maria Basiliek. Ook spraken verschillende mensenrechtenorganisaties hun zorgen uit. ‘Gezien het gebrek aan bewijs van een misdaad, lijkt het erop dat Podlesna is aangehouden vanwege haar vreedzame activisme’, schrijft Amnesty International in een verklaring. ‘De Poolse autoriteiten moeten stoppen om mensen te arresteren die opkomen voor hun rechten.’

De poster die Elzbieta Podlesna verspreid zou hebben. Beeld
De poster die Elzbieta Podlesna verspreid zou hebben.

Gezinsparaplu tegen regenboog

Bij Lambda Warszawa, een ngo die zich in Polen inzet voor de rechten van lhbti’ers duurde het even voor er een reactie kwam op de aanhouding van Podlesna. ‘Wij kunnen het hier haast niet meer bijhouden,’ zegt Yga Kostrzewa, woordvoerder van Lambda Warszawa. ‘Er zijn nu bijna elke dag incidenten, gerelateerd aan homohaat en discriminatie. We moeten wat doen, maar het is te veel.’ Volgens Kostrzewa zijn de meldingen van discriminatie van lhbti’ers vooral de laatste paar maanden enorm toegenomen. ‘Dat komt door de Europese verkiezingen. In de campagne die in Polen gevoerd wordt is de haat naar lhbti’ers groot.’ Wel ziet Kostrzewa dat in sommige grote steden mensen uit woede de straat op zijn gegaan na het nieuws van de opgepakte Podlesna.

In Polen heeft de rechts-populistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) de strijd tegen de lhbti’ers als een van de speerpunten van zijn verkiezingscampagne gemaakt. PiS-leider Jaroslaw Kaczynski kan er niet duidelijk genoeg over zijn: (rechten voor) homo’s of andersgeaarden zijn een ernstig gevaar voor gezinnen. Op door PiS verspreide affiches is een paraplu te zien die een traditioneel gezin beschermt tegen de verf van een regenboog.

In de grote liberale steden zoals Warschau, Krakau, Gdansk en Wroclaw zet men zich juist af tegen deze landelijke partijlijn. Op 19 februari ondertekende de burgemeester Rafal Trzaskowski van Warschau een belangrijk lhbti-manifest, waarin hij belooft geld uit te trekken om het leven van lhbti’ers te verbeteren op het gebied van onderwijs, cultuur, sport en werk – allemaal gebaseerd op de richtlijnen van de Verenigde Naties. Ook wil burgemeester Trzaskowski anti-discriminatielessen invoeren, waarbij genderidentiteit en seksuele geaardheid ter sprake komen. Direct na ondertekening van dit manifest verhardde de strijd. In de media spraken PiS-politici direct over het gevaar van ‘masturberende kleuters’ door invoering van de lessen. ‘We zouden kinderen niet op deze manier moeten indoctrineren’, waarschuwde PiS-leider Kaczynski.

Met de aanhouding van de activiste Elzbieta Podlesna in Warschau lijkt de strijd zich niet langer alleen maar tot harde taal tussen politici en burgemeester te beperken.

Eerst waren het de elites uit Brussel, de moslimvluchtelingen, de Duitsers en iedereen die de rol van de Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog in twijfel trok. Nu vormen lhbti’ers volgens de Poolse regering de grootste bedreiging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden