Pompoensoep met maïs, kokos en Thaise kruiden

Beeld Loethe Olthuis

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: pompoensoep met maïs, kokos en Thaise kruiden (hoofdgerecht voor 4 personen).

Nachtvorst! Maar ik geef de zomer niet zomaar op. En omdat ik dit voorjaar pompoenplanten in de moestuin had gezet, leek een nazomerse pompoensoep een goed idee. Ware het niet dat er geen pompoenen zijn. Geen één. Niks. Nada. Wel een zooitje tevreden boerende, vette, zelfvoldane naaktslakken. Met een air van nouveau riche-grootgrondbezitters die net een goede deal hebben gesloten, glijden ze over het pad. Ze hebben het ook goed voor elkaar. Niet alleen is de moestuin verboden gebied voor slakkenvretende kippen, bovendien was ik de hele zomer, na mijn heupoperatie, niet echt in staat om slakken de oorlog te verklaren, tenzij ik ze één voor één plette met mijn krukken.

Ik kan natuurlijk pompoenen kopen. Te gênant voor woorden: ik zie de gniffelende, triomfantelijke blik van de groenteman al, bij wie ik doorgaans alleen fairtrade-ananas en mango's koop. Dus ga ik gewoon lekker anoniem naar de supermarkt in onze naburige vinexvlek, voor zo'n kleine oranje zonpompoen. Ook nog eens heel gezond omdat er meer caroteen, de voorloper van vitamine A, in zit dan in worteltjes. Pompoen is super te combineren met kokos. Een trendy kokosdrank is een prima basis voor deze soep, maar graag wel eentje die niet zoet smaakt. U kunt de soep (zonder de kruiden) ruim van tevoren maken, handig als je eters krijgt.

Bereiding

Breng de pompoenblokjes met de kokosdrank en 2 bouillonblokjes aan de kook. Laat 20 minuten koken, of tot de pompoen zacht en gaar is. Draai het vuur uit en pureer de soep met de staafmixer glad. Roer het limoensap en de maïs (en de gehakte peper) erdoor. Proef en breng zonodig verder op smaak met wat extra bouillonblokjeskruim. Laat de soep eventueel afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast (pas als hij helemaal koud is).

Opdienen: verwarm de soep zonodig opnieuw, roer regelmatig. Pluk intussen de blaadjes van de kruiden en hak ze met een groot scherp mes fijn. Schep onder in elke soepkom een flinke lepel kruidenmengsel en schenk de hete soep erop. Eet direct, met stokbrood of rijst- of cassavecrackers.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

-550 g oranje pompoenvruchtvlees met schil, in blokjes
-1 liter kokosdrank (bv. Alpro Coconut original)
-2-3 groentebouillonblokjes
-Sap van 1/2 limoen
-1 blik crispy maïs à 300 g netto, uitgelekt
-(eventueel 1/2 - 1 rood pepertje, zonder pitjes, heel fijngehakt)
-1 supermarktbosje basilicum
-1 supermarktbosje koriander

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden