Pompoenlasagne

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven.

Uit betrouwbare bron vernam ik dat Anouk net zo veel houdt van lasagne als ik. Maar mijn moeder is de koningin der lasagnes. Vierhonderd jaar geleden leerde ze me het bereiden en nog, als ik thuiskom, maakt ze het vaak voor ons. Pas serveerde ze een lasagne met alleen groenten. En dat wás lekker. Net een beetje anders. Thuisgekomen maakte ik het nog eens na. Speciaal voor Anouk, maar eigenlijk voor haar kinderen natuurlijk. Want moeders maken de beste lasagnes. Ik kan het weten.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrooi de pompoenschijfjes op een een bakplaat met paprikapoeder, chili, 2 el olijfolie en zout. Rooster ze 30 minuten. Keer ze halverwege.

Hak de spinazie en bak 'm in 2 el olijfolie met de knoflook gaar.

Maak de bechamel. Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Bak al roerend uit, laat het net niet bruinen. Draai het vuur lager en voeg de melk in scheuten al roerend toe, zodat er geen klontjes ontstaan. Roer de helft van de kaas erdoor en de nootmuskaat. Klop er van 't vuur af een ei door.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Beleg de bodem met lasagnevellen. Verdeel een deel van de spinazie erover, giet er bechamel op en dek af met een laagje lasagnevellen. Beleg de volgende laag met de pompoen en wat verkruimelde kaas. Ga door tot alles op is en eindig met bechamel. Bestrooi met de laatste kaas en bak de lasagne 30 minuten tot alles lekker borrelt en de bovenkant goudbruin is.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Yvette van Boven

Pompoenlasagne van mijn moeder

Ingrediënten

1 butternutpompoen, geschild en in schijfjes
4 el olijfolie
1 el paprikapoeder
snuf chili
1 kg wilde spinazie, schoon
2 tenen knoflook, fijngehakt
300 gr blauwe kaas, of wat er in de koelkast nog is (feta, geitenkaas), verkruimeld
1 pak lasagnevellen (250 gr)
75 gr boter
60 gr bloem
1 l warme melk
snuf nootmuskaat
1 ei

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden