Recept

Pompoen-zoete aardappelsoep

. Beeld Getty Images/EyeEm

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag eten we pompoen-zoete aardappelsoep. Hoofdgerecht voor 4 personen.

Zo. Sinterklaas is het land weer uit, dus de Kerstman komt nu met gestrekt been uw huis binnen. De winkels hebben Sint niet afgewacht en hadden afgelopen week al een overdosis kerstspullen uitgestald. Ik vind het prima: kom maar op met lichtjes en glitter en meer van dat soort moois.

Ze hebben ook iets bedacht wat ik niet mooi vind: de lollig-lelijke kersttrui. Eerst alleen voor kinderen, die er, net als met Crocs-sandalen, wel mee wegkwamen, maar nu moeten ook de volwassenen eraan geloven.

Gebreide truien met sneeuw- en kerstmannen, rendieren, kerstbomen met echt werkende lichtjes erop, overal te koop, zowel bij de normale kledingzaak, de discountstunter en de supermarkt. Ik zag ook al, o horror, de kerstpyjama en het herenkostuum in kerstpapierprint.

Doe met Kerst óf iets heel moois aan, met glitters bijvoorbeeld, óf iets gewoners, want het is per slot van rekening ook een vrije dag en niet iedereen gaat naar een gala.

Voor een hysterische kerstsfeer hoeft u overigens geen trui te dragen: op het gebied van servies kunt u ook alle kanten op, van lelijk naar mooi. Ook dat volstaat prima bij het gourmetstel en volgend jaar kunt u het weer gebruiken, want u bent er niet uitgegroeid. Te koop bij discountstunters en de supermarkt, net als de trui. Voor nu: heerlijke soep.

Bereiding

Snipper ui en knoflook en fruit ze in een soeppan in een fikse scheut olijfolie. Was de pompoen - schillen hoeft niet - halveer hem, haal de zaden eruit en snijd hem in blokjes. Schil de zoete aardappel en snijd ook in blokjes.

Voeg de pompoen en de zoete aardappel bij de uien. Roer djinten, ketoembar, kurkuma en chilipeper erdoor. Doe de bouillon erbij en laat een kwartiertje pruttelen. Zet de pan in de gootsteen, dat werkt makkelijker, en pureer het geheel met de staafmixer.

Laat de soep nog even doorwarmen. Breng op smaak met zout en peper en strooi er gehakte groene kruiden overheen. Schep de soep in kommen, doe er wat yoghurt of een scheutje room in en eet met lekkere hompen brood. Of als voorgerechtje met Kerst, dat kan natuurlijk ook.


volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis en Marie Louise Schipper doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.

Ingrediënten

1 grote ui
4 tenen knoflook
Olijfolie
1 kleine pompoen
1 zoete aardappel
1 volle theel. djinten (komijnpoeder)
1 volle theel. ketoembar (gemalen korianderzaad)
1 volle theel. kurkuma
1 mespunt gedroogde chilipeper
1 liter kruidenbouillon
Peper en zout
Groene kruiden (bijvoorbeeld peterselie, koriander of bieslook
Volle yoghurt of room

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden