Pompoen-kiptaartje

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Pompoen-kiptaartje, tussendoortje voor 4 personen.

Gaf de weegschaal meer dan 50 kilo aan, dan was het goed mis. De beeldschone keizerin Sisi van Oostenrijk (1837 - 1898) had twee obsessies: haar gewicht en haar gezicht. Ze at nauwelijks, hooguit gesuikerde viooltjes. Urenlange wandelingen met haar gevolg moesten zo'n uitspatting weer compenseren. Paleis Het Loo - daar ging ze wel eens onaangekondigd op bezoek - organiseert in april een grote tentoonstelling over die sneue Sisi, die bekendheid kreeg door de al even mooie Romy Schneider in de Sissi-films.

De keizerin had last van vreetbuien. In haar verblijf in Engeland liet ze een wenteltrap aanbrengen van de slaapkamer naar de keuken. 's Nachts kon ze dan ongestoord bunkeren, om de volgende dag als een bezetene te gaan paardrijden. Haar echtgenoot Franz Joseph I was daar niet bij, die zette zijn tanden louter in de naar hem genoemde kaiserbrötchen.

Wat zet je een keizerlijke zoetekauw voor die na middernacht toch íéts moet eten? Pompoentaart natuurlijk.

Ingrediënten voor de vulling

1 flespompoen
2 zoete aardappelen, geschild
olijfolie
peper en zout
flinke snuf ras el hanout (grote supermarkt of toko)
2 biologische kip-filets, in blokjes
2 uien, in blokjes
1 paprika, in fijne reepjes
4 tenen knoflook
wat citroenrasp van biologische citroen
wat limoensap
2 eieren
1 eigeel, losgeklopt


Voor de korst
150 g (volkoren) bloem
flinke snuf zout
snuf komijn
5 eetl olijfolie
50 g (volle) kwark
klont roomboter

Snijd de flespompoen (butternut) en de zoete aardappel in gelijke blokjes. Bestrooi met zout en peper, besprenkel met olijfolie, meng goed, strooi uit over een bakplaat en gril 10 minuten. Schep om en laat dan in ongeveer 20 minuten in de oven garen op 220 graden. Test met een satépen of de blokjes gaar zijn. Laat even afkoelen. Kruid de kipfiletblokjes met ras el hanout. Peper flink. Laat intrekken. Bak ui en paprika zachtjes in wat olijfolie. Voeg de kip toe, laat bruinen. Doe dan de knoflook uit de knijper, de citroenrasp en de limoensap erbij, roer en bak zachtjes tot de kip gaar is.

Maak dan de korst: meng bloem, zout, komijn, kwark en olijfolie tot een mooi deeg en leg even in de ijskast. Vet de springvorm (20 cm) in. Pureer tweederde van het pompoenmengsel, klop het restant blokjes erdoorheen, met de eieren. Voeg dan het kipmengsel toe. Meng en laat even staan. Bestrooi het werkoppervlak met wat bloem. Zet een klein gedeelte van het deeg apart.

Rol de deegplak uit, bekleed de springvorm ermee. Snijd de randen schoon. Stort het pompoen-kipmengsel in de vorm. Maak van het restant deeg reepjes en beleg de taart ermee, als ware het een klassieke appeltaart. Bestrijk met het eigeel. Bak 40 minuten op 220 graden. Kan koud of warm worden gegeten. Snijd in puntjes. Leuk om die te bestrooien met viooltjes. Tip voor vegetariërs: de kip kan worden vervangen door 250 gram komijnkaas.

Reageren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden