Pomphouders spannen kort geding aan tegen Staat

Twee pomphouders uit de grensstreek spannen een kort geding aan tegen de Staat der Nederlanden. Ze zeggen ernstig te lijden onder de gevolgen van de accijnsverhoging die begin dit jaar van kracht werd. De twee ondernemers worden gesteund door de stichting Accijnsclaim Pomphouders.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Deze brancheclub wil een oordeel van de rechter over wat hij noemt 'de onrechtmatigheid van de accijnsverhoging'. Bovendien eist de pomphoudersbranche een schadevergoeding van de Staat. De zaak dient op 20 januari bij de rechtbank in Den Haag.

In de stichting Accijnsclaim zitten de Bovag, de belangenvereniging voor pompstations Beta en een groep van honderd onafhankelijke grenspomphouders. Volgens de stichting maakt de Staat het pomphouders in de grensstreek onmogelijk om te ondernemen. 'De Staat stelt ze bloot aan oneerlijke concurrentie met pomphouders uit de buurlanden', aldus de stichting.

Omstreden accijnsverhoging

De verhoging van de accijns op diesel en lpg is omstreden. Volgens pomphouders en werkgevers gaan mensen massaal over de grens tanken en daar ook hun boodschappen doen. Dat leidt tot faillissementen onder pomphouders en meer werkloosheid.

De pomphoudersbranche zegt dat de accijnsverhoging niet heeft geleid tot meer inkomsten voor de schatkist, zoals de overheid voor ogen had. De Bovag kwam in augustus met cijfers waaruit bleek dat in de eerste zes maanden van dit jaar 200 miljoen liter diesel minder is verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens verantwoordelijk staatssecretaris Wiebes van Financiën klopten die cijfers niet en vloeide er juist meer geld naar de schatkist.

Mochten de twee pomphouders succesvol zijn met hun juridische stap, dan zullen andere pomphouders hun voorbeeld volgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden