nieuws

Pompeo noemt Chinees optreden tegen Oeigoeren ‘genocide’

China maakt zich schuldig aan ‘genocide’ op de Oeigoeren, een islamitische minderheid in de provincie Xinjiang. Ook zijn de Oeigoeren slachtoffer van ‘misdaden tegen de menselijkheid’ door China. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo op de laatste dag van zijn ambtsperiode.

China heeft in de laatste drie jaar 380 interneringskampen gebouwd in de noordwestelijke regio Xinjiang voor de islamitisch etnische minderheid van het land, de Oeigoeren.  Beeld Getty Images
China heeft in de laatste drie jaar 380 interneringskampen gebouwd in de noordwestelijke regio Xinjiang voor de islamitisch etnische minderheid van het land, de Oeigoeren.Beeld Getty Images

Tijdens zijn verkiezingscampagne zei ook Biden dat China schuldig was aan genocide op de Oeigoeren. Woensdag wordt de nieuwe president Biden geïnaugureerd.

Door de verklaring van de regering-Trump zullen de spanningen tussen China en de Verenigde Staten verder oplopen. Eind december had het Amerikaanse Congres de regering gevraagd om te bekijken of de schending van de mensenrechten van China in Xinjiang ernstig genoeg waren om gekwalificeerd te worden als genocide of misdaden tegen de menselijkheid.

De verklaring van Pompeo zal niet automatisch tot sancties tot China leiden, maar het zal voor andere landen moeilijker worden om zaken te doen in Xinjiang, een belangrijke leverancier van katoen. In december ontraadde minister Kaag van Buitenlandse Handel nog een Kamermotie die de import van katoen uit Xinjiang wilde tegengaan. China wordt ervan beschuldigd dat het Oeigoeren inzet als dwangarbeiders. Ook zouden honderdduizenden moslims zijn opgesloten in ‘trainingscentra’ die in werkelijkheid concentratiekampen zouden zijn. China heeft deze beschuldigingen altijd ontkend. Vorige week besloten de Verenigde Staten al tot een verbod op de import van katoen en tomaten uit Xinjiang.

Lees ook

Tijdlijn: de gespannen relatie tussen China en de VS
Sinds Donald Trump president van de VS is, bereikt de relatie met China het ene historische dieptepunt na het andere. Of het nu gaat om handel, high-tech of covid-19, Washington ligt op ramkoers. Een overzicht van ruim drie gespannen jaren.

Onderzoeksbureau: Chinese techbedrijven bezig met etnisch profileren, Oeigoeren zijn doelwit
Patentaanvragen van het Chinese telecombedrijf Huawei en andere vooraanstaande Chinese techbedrijven verraden de ambities van deze bedrijven met technologie die de Chinese staat helpt bij het etnisch profileren van minderheden, zoals de Oeigoeren.

Australische denktank: China bouwt nog altijd nieuwe interneringskampen voor Oeigoeren
China heeft in de laatste drie jaar 380 interneringskampen voor Oeigoeren gebouwd in de noordwestelijke regio Xinjiang, stelt de Australische denktank Australian Strategic Policy Institute (ASPI). Dat zijn er meer dan tot nu toe werd aangenomen. Ook zijn er nog altijd kampen in aanbouw.

De puinhopen van vier jaar Trump: zo gaat Biden de relatie met China oplappen
De Amerikaanse president Donald Trump laat na vier jaar aanvallen op China de relatie met Beijing in een puinhoop achter. Een lastige erfenis voor Joe Biden. Hoe wil de nieuwe president orde scheppen in de chaos van Trumps Chinabeleid?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden