Pompbediende van geestelijk tankstation

Jeroen Greveling..

Peter de Waard

Amsterdam Er zijn nog 350 volgelingen, maar er is geen geestelijk leider meer. Afgelopen maandag overleed Jeroen Greveling, de bisschop van de Oud-Episcopaal Katholieke Kerk in Nederland. Greveling, die sinds 1985 aan een MS-gerelateerde ziekte leed, is 50 jaar geworden. Hij ging zo lang hij kon voor – in een rolstoel – in eucharistievieringen, onder meer in Breda.

De Oud-Episcopaal Katholieke Kerk houdt nog vast aan het geloof van de kerk van de eerste tien eeuwen van de jaartelling. Toen waren de dogma’s van de vele concilies nog niet vastgelegd, zoals het celibaat en het afwijzen van vrouwelijke voorgangers.

Greveling werd in Den Bosch geboren. Hij groeide als aangenomen kind in een ander gezin op. Nadat hij in de verzorging was gegaan koos hij voor deze kleine kerk. In 1984 werd hij tot priester gewijd. Vier jaar later werd hij door zijn eigen volgelingen gekozen tot bisschop zodat hij ook sacramenten kon toedienen.

De Oud-Episcopaal Katholieke Kerk – ook wel de Engelse Oud-Katholieke Kerk genoemd – werd in 1870 opgericht. Een groep geestelijken scheidde zich af van de RK kerk na de afkondiging van de onfeilbaarheid van de paus op het Eerste Vaticaans Concilie. De kerk onderscheidt zich van de oudere en veel grotere Oud-Katholieke Kerk (vijfduizend gelovigen) doordat ze geen ballotage kent. Iedereen is welkom en kan de sacramenten ontvangen. ‘Presentie zonder pretentie’ is de slogan van de kerk die onder meer ook kleine zusterkerken heeft in Oostenrijk, België en Engeland.

Greveling benaderde zijn over het hele land verspreide gelovigen vooral via internet. Hij kreeg ook enige bekendheid door televisie- en radio-optredens. Hij voelde zich nauw verwant met voormalig bisschop Muskens van Breda, met wie hij veel discussieerde over het oppergezag van de paus.

Greveling noemde zich een ‘pompbediende van een geestelijk tankstation’. Volgens Ellen de Goeij-Van Kasteren, secretaris van de kerk, zei hij altijd dat de gelovigen hun handen niet alleen moesten vouwen, maar ook uit de mouwen moesten steken.

Peter de Waard

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden